X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Filtersystemen om nutriënten te verwijderen

Filtersystemen om nutriënten te verwijderen

In het kader van het demoproject het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’

Door de klimaatverandering zullen langere periodes van droogte moeten worden overbrugd. Het beschikken over voldoende kwalitatief gietwater en het hergebruiken van drainwater zal steeds belangrijker worden. Bij hergebruik van drainwater kan toch een fractie spuistroom worden geproduceerd. Door het verwijderen van nutriënten uit spuistroom wordt de impact op de omgeving en het milieu beperkt.

vrijdag 15 december 2023/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (661)/Comments (0)/
Wateropslag en het first flush systeem

Wateropslag en het first flush systeem

Een must bij grondloze teelten in openlucht

Bij een grondloze teelt in openlucht kan bij droog weer het overtollige gietwater opgevangen en hergebruikt worden. Zo’n systeem is echter niet voorzien om veel water ineens op te vangen. Bij grote regenhoeveelheden kan zo opeens veel regen naar het oppervlaktewater afvloeien, wat een invloed heeft op de waterkwaliteit. Een first flush systeem biedt hiervoor een oplossing. Dit systeem kan het overtollige water opvangen en vermijdt dat de nutriënten in dit water in het milieu terechtkomen.

Sinds januari 2021 is een first flush opslagcapaciteit van minimaal 100 m³ per hectare verplicht voor buitenteelt op containerveld.

vrijdag 20 mei 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (4459)/Comments (0)/
NuReDrain 2.0 gaat in oktober 2021 van start

NuReDrain 2.0 gaat in oktober 2021 van start

In het kader van het North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

Wist je dat… filtersystemen 60 tot 95% stikstof en fosfor uit drainagewater kunnen verwijderen? Dit toonden we met succes aan in het NuReDrain-project. Nu bouwen we hierop verder in het NuReDrain 2.0 project dat in oktober van start gaat. Wat gaan we in de komende 18 maanden uittesten?

dinsdag 21 september 2021/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3660)/Comments (0)/
Presentaties NuReDrain slotconferentie: stikstof en fosfor verwijderen uit landbouwwater

Presentaties NuReDrain slotconferentie: stikstof en fosfor verwijderen uit landbouwwater

North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

De beloftevolle resultaten rond verschillende filtersystemen voor stikstof- en fosforverwijdering uit drain-, spui- en oppervlaktewater kwamen er aan bod. Het Interreg North Sea Region project met partners in Vlaanderen, Denemarken en Duitsland onderzocht de filters de voorbije jaren en presenteerde de resultaten in een online slotconferentie.

woensdag 16 juni 2021/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (4330)/Comments (0)/
Compacte MBBR haalt stikstof uit spuistroom

Compacte MBBR haalt stikstof uit spuistroom

North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

De waterkwaliteit in Vlaanderen verbetert niet snel genoeg en beantwoordt niet aan de Europese normen. Op bedrijfsniveau kan een rietveld helpen om het stikstofniveau in spuiwater naar beneden te halen, maar ook de compactere Moving Bed Biofilm Reactor (MBBR) toont beloftevolle resultaten.

vrijdag 18 december 2020/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (4663)/Comments (0)/
Categories: NieuwsAfvalwater
Fosfor filteren uit restwater is mogelijk

Fosfor filteren uit restwater is mogelijk

Het PCS test twee types van filtermaterialen voor het verwijderen van fosfor uit tuinbouwrestwater.

De proefresultaten zijn hoopvol. De opnamecapaciteit (adsorptie) van deze twee filters overstijgt zelfs de theoretische verzadiging.

vrijdag 9 oktober 2020/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (5199)/Comments (0)/
S.O.Spuistroom (Slim Omgaan met Spuistroom)

S.O.Spuistroom (Slim Omgaan met Spuistroom)

Demoproject rond waterkwaliteit en duurzaam watergebruik gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Landbouw & Visserij.

S.O.Spuistroom wil telers vertrouwd maken met de waaier aan zuiveringstechnologieën die (bijna) op de markt zijn. Dit project richt zich op zowel de verwijdering van stikstof en fosfor als op de zuivering van restanten van gewasbeschermingsmiddelen.

donderdag 26 april 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (7448)/Comments (0)/
Verwijdering van stikstof en fosfor uit drainwater en hergebruik van deze nutriënten

Verwijdering van stikstof en fosfor uit drainwater en hergebruik van deze nutriënten

NuReDrain - Nutritients Removal and recovery from Drainage Water

NuReDrain richt zich op de ontwikkeling van een technologie voor het recupereren van fosfor (P) en het verwijderen van fosfor (P) en stikstof (N) in agrarische reststromen, zoals in drainagewater en spuistroom. Door implementatie van dergelijke technologieën kan de nutriëntenemissie naar het oppervlaktewater verder gereduceerd worden, met behoud van de landbouwproductiviteit op het huidige niveau. De effectiviteit van P en N verwijdering van veel van deze technologieën zijn al bewezen op labo- en kleine pilot-schaal, maar zijn nog niet opgeschaald.

vrijdag 24 februari 2017/Auteur: Elise/Number of views (10428)/Comments (0)/
Categories: NieuwsAfvalwater
Fosfor-project van start!

Fosfor-project van start!

Actief beheer en uitmijning van fosfaat voor optimale P efficiëntie en terugdringen van fosfaatverliezen op perceelsniveau (A_Propeau) - (01/11/2014 - 31/10/2018)

Nutriënten en nutriëntenoverschotten staan momenteel centraal in de Vlaamse land- en tuinbouw. Ondanks zware inspanningen blijft de waterkwaliteit met betrekking tot stikstof en fosfor in heel wat meetpunten voor grond- en oppervlaktewater ver boven de norm. Vooral de fosforconcentraties blijken de laatste jaren nagenoeg stabiel te blijven op een hoog niveau. De fosforproblematiek komt steeds sterker naar voor als dwingender en moeilijke oplosbaar dan de stikstofproblematiek.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (7551)/Comments (0)/
RSS

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van