X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Interreg project Nuredrain - Plattelandspret

Interreg project Nuredrain - Plattelandspret

In het kader van het North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

Het Proefcentrum voor Sierteelt is één van de partners binnen het NuReDrain project. Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Interreg North Sea Region programma van de Europese Unie. Samen met partners uit Vlaanderen, Denemarken en Duitsland zoekt PCS naar praktische en haalbare oplossingen voor de land- en tuinbouw om het teveel aan stikstof en fosfor in de regio’s rond de Noordzee te vermijden. Ook wordt er in dit project nagegaan of het mogelijk is om nutriënten terug te recupereren.

donderdag 26 september 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (7260)/Comments (0)/
Waterportaal voor Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers

Waterportaal voor Oost-Vlaamse land- en tuinbouwers

Een samenwerking tussen de dienst Landbouw en Platteland van de provincie Oost-Vlaanderen en de praktijkcentra PCG, PCA en PCS

In Oost-Vlaanderen is er door de jaren heen heel wat praktijkervaring opgebouwd rond water op land- en tuinbouwbedrijven. Al deze waterinformatie staat verzameld op het Waterportaal, een samenwerking tussen de dienst Landbouw en Platteland van de provincie Oost-Vlaanderen en de praktijkcentra PCG, PCA en PCS.

woensdag 11 september 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (5614)/Comments (0)/
Categories: Nieuws
Terugblik bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019

Terugblik bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019

Familie Ryckaert te Assenede - Donderdag 1 augustus 2019

Voor het derde jaar op rij is het droge weer een bekommernis bij de landbouwers. Beregeningshaspels met boom of kanon zien we steeds vaker klaar staan naast het perceel. Op het bedrijf van pootgoedtelers Dirk en Andreas Ryckaert wordt sinds twee jaar druppelirrigatie toegepast. Om de landbouwsector kennis te laten maken met deze techniek van beregenen, organiseerden het PCG, PCA, Bodemkundige Dienst van België (BDB) en Inagro een studieavond op donderdag 1 augustus. Deze kaderde binnen het demonstratieproject van de Vlaamse Overheid: ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’. 

donderdag 8 augustus 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (8884)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Presentaties bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019

Presentaties bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’ 2019

Familie Ryckaert te Assenede - Donderdag 1 augustus 2019

Op 1 augustus 2019 waren we te gast op het pootgoedbedrijf van de familie Ryckaert te Assenede. Haspelberegening is een klassieke techniek in openluchtteelten. Op het bedrijf van Andreas hebben ze het in 2018 aangedurfd te starten met druppelirrigatie. In het eerste jaar gebruikte hij T-tape, dit jaar waren de slangen van het merk Torro. Vanaf zijn opvangbassin vertrekt een toevoerleiding naar het veld waarin wordt bedruppeld. Om de landbouwsector kennis te laten maken met deze techniek van beregenen, organiseerden het PCG, PCA, Bodemkundige Dienst van België (BDB) en Inagro een studieavond op donderdag 1 augustus. Deze kaderde binnen het demonstratieproject van de Vlaamse Overheid: ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen'.

donderdag 8 augustus 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (10906)/Comments (0)/
Bedrijfsbezoek Bert Van Ginhoven en proefveldbezoek variabele irrigatie in aardappel

Bedrijfsbezoek Bert Van Ginhoven en proefveldbezoek variabele irrigatie in aardappel

Toelichting uniformiteit van beregenen en groeicurve in aardappelen te Ravels - proefveldbezoek variabele irrigatie in aardappel te Reusel in Nederland

Het bedrijf van Bert van Ginhoven in Ravels en Jacob Van Den Borne in Reusel werden tijdens het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ opgevolgd door de Bodemkundige Dienst van België. Graag nodigen we jullie uit op deze bedrijven.  Voor Oost- en West-Vlaamse telers wordt er vervoer voorzien vanaf het PCG/PCA. 

21/08/2019 12:00 - 20:30/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (5905)/Comments (0)/
Bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’

Bedrijfsbezoek ‘Druppelirrigatie, diepdrainage en waterkwaliteit’

Assenede - Donderdag 1 augustus 2019 - 19u30 - 21u30

Binnen het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ willen wij u graag uitnodigen op het pootaardappelbedrijf van Dirk en Andreas Ryckaert.

1/08/2019 19:30 - 21:30/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (4790)/Comments (0)/
Categories: NieuwsAgenda
Aquarama Trade Fair 2019

Aquarama Trade Fair 2019

Het enige netwerkevent rond watertechnologie in België

De vakbeurs vindt dit jaar voor de viertiende keer plaats. De beurs van het vaktijdschrift heeft de voorbije dertien jaar een stevige reputatie opgebouwd en vormt voor alle stakeholders uit de wereld van watertechnologie en waterbehandeling in België en Nederland een onmisbare afspreek. Industriële eindgebruikers vinden bij meer dan de 120 standhouders ongetwijfeld een oplossing voor hun uitdagingen inzake watertechnologie. Het programma zal eind juni te raadplegen zijn op deze website.

24/10/2019 9:30 - 18:00/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (3544)/Comments (0)/
Categories: NieuwsAgenda
Tags:
Brochure Telen zonder spui in de glastuinbouw

Brochure Telen zonder spui in de glastuinbouw

Praktijkgids kwam tot stand dankzij het ADLO-project: “Telen zonder spui in de glastuinbouw”

Deze brochure overloopt een voor een de verschillende bronnen van spuistroom en ander nutriëntrijk restwater, kijkt naar de achterliggende oorzaken en stelt mogelijke oplossingen voor. Daarna volgt een uitgebreide uiteenzetting van het uitrijden van spuistroom en van het verwerken ervan met een denitrificatie- en fosfaatfilter. De principes van deze methoden worden omschreven en er wordt de nodige aandacht besteed aan de economische afwegingen. Een laatste gedeelte is integraal gewijd aan de correcte dimensionering van een hemelwaterbassin. Wil men spuistroom vermijden, dan is voldoende kwalitatief uitgangswater immers een absolute must.

zondag 12 mei 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (8491)/Comments (0)/
Rekenprogramma dimensionering waterbassin

Rekenprogramma dimensionering waterbassin

Dimensioneren waterbassin via rekenprogramma op website ism ADLO - project: 'Telen zonder spui in de glastuinbouw'

In het kader van het ADLO-project 'Telen zonder spui' hebben de proefcentra PCS, PCH, PCG, PSKW en Inagro een rekenprogramma uitgewerkt waarmee je zelf eenvoudig aan de slag kan om hierop een antwoord te bieden. Wil je berekenen hoe groot jouw waterbassin moet zijn voor een nieuwe serre of geplande uitbreiding? Of wens je na te gaan hoe jouw bedrijf scoort qua hemelwaterbenutting?

zaterdag 11 mei 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (9896)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Demo peilgestuurde drainage, een interessant alternatief voor de klassieke drainage

Demo peilgestuurde drainage, een interessant alternatief voor de klassieke drainage

Door Agrobeheercentrum Eco² & Bodemkundige Dienst van België - gemeente Pelt – 24 april 2019 – 13u00

Bent u benieuwd naar wat peilgestuurde drainage voor uw bedrijf kan betekenen? Wilt u meer weten over de praktische uitvoering van het systeem? Schrijf dan snel in en kom een kijkje nemen!

24/04/2019 13:00 - 15:30/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (3483)/Comments (0)/
Tags: drainage
Learn all about it and exchange experiences and insights during the NuReDrain Stakeholder Workshop

Learn all about it and exchange experiences and insights during the NuReDrain Stakeholder Workshop

Become acquainted with filter systems to remove N and P out of water.

How do they work ? How efficient are t hey? Is agricult ure ready for it ? More information ...

9/05/2019 9:30 - 16:00/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (2725)/Comments (0)/
Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?

Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?

Studienamiddag BDB Leuven-Heverlee - 22.03.2019

Op vrijdag 22 maart organiseert de Bodemkundige Dienst een interessante studienamiddag "Hoe zal innovatie de watervoetafdruk van gewasproductie verkleinen?". De klimaatsverandering dwingt de landbouw tot een efficiënter watergebruik, wat ook mogelijk is dankzij innovatie. Experten van binnen en buiten de Bodemkundige Dienst geven een overzicht van de huidige irrigatietechnieken met hun voor- en nadelen. Daarnaast evalueren ze welke innovaties het potentieel hebben om Vlaanderen in de toekomst klimaatbestendig en water-robuust te maken. Tijdens deze studiedag stellen de onderzoekers ook het boek 30 jaar irrigatieproeven op de Bodemkundige Dienst van België voor. 

22/03/2019 13:00 - 16:30/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (2583)/Comments (0)/
PCS test een Moving Bed BioReactor voor het verwijderen van nitraten

PCS test een Moving Bed BioReactor voor het verwijderen van nitraten

In het kader van het Interreg-project 'North Sea Region'

Ondanks de verstrengde Mestwetgeving beantwoordt de waterkwaliteit in Vlaanderen niet overal aan de Europese normen van 50 mg NO3/l en 0,1 mg P/l. In het Europese project NuReDrain zoeken 11 organisaties uit Vlaanderen, Duitsland en Denemarken samen naar filtermaterialen voor het verwijderen van N en P uit land- en tuinbouwwater. Voor het verwijderen van nitraten uit  het water test het PCS naast het klassieke tweetrapsrietveld ook een nieuwe zuiveringstechniek, met name een Moving Bed BioReactor (MBBR). Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Interreg North Sea Region programma van de Europese Unie.

donderdag 10 januari 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (10255)/Comments (0)/
Studienamiddag 'Chemische gewasbeschermingsmiddelen staan onder druk'

Studienamiddag 'Chemische gewasbeschermingsmiddelen staan onder druk'

Gewasbeschermingsmiddelen op een correcte manier toepassen

Chemische gewasbeschermingsmiddelen staan onder druk. Er worden voortdurend strengere reglementeringen opgelegd en we verliezen producterkenningen. Eén van de oorzaken is dat er nog te veel gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen worden teruggevonden. Nochtans kunnen we dit vermijden door gewasbeschermingsmiddelen op een correcte manier toe te passen. Het is belangrijk uw klanten hiervan bewust te maken en hen te stimuleren om hier aandacht aan te besteden. Om u en uw collega’s te helpen dit onderwerp nog beter met uw klanten te bespreken, organiseren we deze studienamiddag.

13/12/2018 12:00 - 17:00/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (3144)/Comments (0)/
Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas

Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas

Deze is gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat)

Naar aanleiding van de aanleg van de eerst openbare aanzuigplaats in Oost-Vlaanderen, werd op maandag 15 oktober een demonstratieve reportage uitgezonden op TV-Oost. De openbare aanzuigplaats is er gekomen in het kader van een plattelandsproject van de provincie Oost-Vlaanderen. Waarom we deze constructie aangelegd hebben, komt aan bod in het filmpje.

dinsdag 16 oktober 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (10375)/Comments (0)/
RSS
12

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van