X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Proefveldbezoek sierteelt op containerveld - site Destelbergen

Proefveldbezoek sierteelt op containerveld - site Destelbergen

Thema’s: irrigatie, duurzame substraten, IPM en demo met drone en de toepassing van dronebeelden

Op donderdag 8 augustus 2024 zet Viaverda de deuren open voor geïnteresseerde siertelers die telen in potten. We leiden jullie rond langs enkele van onze proeven op het containerveld en geven verdere toelichting bij de thema’s irrigatie, duurzame substraten en IPM op onze proefpercelen. Ook een demonstratie met onze drone en de toepassing van dronebeelden komt aan bod. Van harte welkom!

8/08/2024 14:00 - 16:00/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (407)/Comments (0)/
Proefveldbezoek Biobloemen - Destelbergen

Proefveldbezoek Biobloemen - Destelbergen

Irrigatie in de teelt van zomerbloemen en het gebruik van eenvoudige bodemvochtsensoren

Op woensdag 31 juli 2024 zet Viaverda te Destelbergen de deuren open voor geïnteresseerde bloementelers, zowel gangbaar als biologisch. We leiden jullie rond op onze proefpercelen en geven toelichting bij de proeven met buitensnijbloemen. Ook enkele proefresultaten uit de boomkwekerijsector die nuttig zijn voor bloementelers komen aan bod. Van harte welkom!

31/07/2024 16:00 - 18:15/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (384)/Comments (0)/
Studiedag PCS 'Klimaat en water'

Studiedag PCS 'Klimaat en water'

Studiedag met rondgang en demo's in de vollegrondssierteelt

We worden steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals droogte, hitte en intense regenbuien. Dit heeft een grote impact op het telen van sierplanten. Op deze studiedag ‘Klimaat en Water’ worden waterbesparende maatregelen gedemonstreerd om je te kunnen wapenen tegen klimaatverandering, zowel op het containerveld als in vollegrond. Van harte welkom!

28/09/2023 13:15 - 16:30/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (822)/Comments (0)/
Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken.

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken. Vlaamse bedrijven moeten minder gevoelig worden aan extremen ten gevolge van het snel evoluerend klimaat zodat hun toekomst gegarandeerd blijft. Via onderzoek en voorlichting worden concrete oplossingen geboden aan de klimaatgerelateerde noden van de land- en tuinbouwers, van hoogtechnologische investeringen tot kleine, goedkope en gemakkelijke veranderingen aan de bedrijfsvoering. De vooropgestelde werkpakketten zijn er dan ook op gericht om deze concrete uitdagingen van telers rond de klimaatverandering en droogteproblematiek aan te pakken.

maandag 9 januari 2023/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (2727)/Comments (0)/
Categories: Nieuws
Presentaties studiedag 'Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones'

Presentaties studiedag 'Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones'

De groensector werd geïnspireerd bij efficiënt waterbeheer met groenzones.

Onder druk van een veranderend klimaat worden gemeenten en hun inwoners geconfronteerd met waterschaarste en wateroverlast. Groenzones lijden hieronder, terwijl dit juist belangrijke klimaatadaptieve maatregelen zijn met heel veel voordelen. Het is duidelijk dat we beter moeten omgaan met water en groen. Op deze afsluitende studiedag werden de eindresultaten en ervaringen van 2 jaar onderzoek belicht en werd de groensector geïnspireerd bij efficiënt waterbeheer met groenzones.

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3838)/Comments (0)/
Irrigatie in de tuinbouw, waarop moeten we letten?

Irrigatie in de tuinbouw, waarop moeten we letten?

De zomer van 2022 zal in de geschiedenisboeken in hetzelfde rijtje komen te staan als heel wat van de voorbije zomers: te droog, veel te droog.

De zomer van 2022 zal in de geschiedenisboeken in hetzelfde rijtje komen te staan als heel wat van de voorbije zomers: te droog, veel te droog. Zelf extra water geven is het enige redmiddel, al is water ook voor telers een schaars goed geworden. Inzetten op dosering en timing van irrigatie kan daarbij nog heel wat winst opleveren.</p>

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3243)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Wateropslag en het first flush systeem

Wateropslag en het first flush systeem

Een must bij grondloze teelten in openlucht

Bij een grondloze teelt in openlucht kan bij droog weer het overtollige gietwater opgevangen en hergebruikt worden. Zo’n systeem is echter niet voorzien om veel water ineens op te vangen. Bij grote regenhoeveelheden kan zo opeens veel regen naar het oppervlaktewater afvloeien, wat een invloed heeft op de waterkwaliteit. Een first flush systeem biedt hiervoor een oplossing. Dit systeem kan het overtollige water opvangen en vermijdt dat de nutriënten in dit water in het milieu terechtkomen.

Sinds januari 2021 is een first flush opslagcapaciteit van minimaal 100 m³ per hectare verplicht voor buitenteelt op containerveld.

vrijdag 20 mei 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (5793)/Comments (0)/
NuReDrain 2.0 gaat in oktober 2021 van start

NuReDrain 2.0 gaat in oktober 2021 van start

In het kader van het North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

Wist je dat… filtersystemen 60 tot 95% stikstof en fosfor uit drainagewater kunnen verwijderen? Dit toonden we met succes aan in het NuReDrain-project. Nu bouwen we hierop verder in het NuReDrain 2.0 project dat in oktober van start gaat. Wat gaan we in de komende 18 maanden uittesten?

dinsdag 21 september 2021/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (4564)/Comments (0)/
Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw

Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw

In het kader van het Dept. L & V project 'Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw'

In het kader van het Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ en de Blue Deal werd het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ ingediend bij de Departement voor Landbouw en Visserij en goedgekeurd door de Vlaamse regering. Via onderzoek en voorlichting zullen concrete oplossingen geboden worden zodat de land- en tuinbouw in Vlaanderen zich kan wapenen tegen het veranderende klimaat en hun toekomst gegarandeerd blijft.

zondag 19 september 2021/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3380)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Brochure 'Groen, vol van water'

Brochure 'Groen, vol van water'

In het kader van het PDPO·project 'Naar een efficiënt waterbeheer in groenzones'

Gezond groen zorgt voor waterinfiltratie in de bodem en een aangenamer klimaat, daarom is een goed hemelwaterplan bij groenvoorziening belangrijk. In de brochure 'Groen, vol van water' vind je praktische tips en goede praktijkvoorbeelden voor efficiënt waterbeheer in groenzones. Je krijgt een overzicht van haalbare oplossingen en inspiratie vanuit vele Vlaamse steden. Gemeenten, groenvoorzieners, waterdeskundigen, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers, architecten, planologen,... kunnen hiermee aan de ontwerptafel aan de slag. Ze worden ondersteund bij het ontwerp, aanleg en beheer van groenzones, rekening houdend met het veranderend klimaat en waterschaarste en -overlast. 

vrijdag 3 september 2021/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (4613)/Comments (0)/
Substraat van fytobak of biofilter kan eenvoudiger verwerkt worden

Substraat van fytobak of biofilter kan eenvoudiger verwerkt worden

Via een grondstofverklaring kunnen landbouwers dit nu onder strenge voorwaarden zelf uitrijden op de eigen velden.

Samen met OVAM hebben Boerenbond, het Departement Landbouw en Visserij, Inagro en pcfruit een oplossing gezocht voor het substraat dat afkomstig is van een bioremediatiesysteem, zoals een fytobak of een biofilter. Tot op vandaag werd dit gezien als een gevaarlijke afvalstof en moest dit opgehaald worden door een gespecialiseerde firma. Via een grondstofverklaring kunnen landbouwers dit nu onder strenge voorwaarden zelf uitrijden op de eigen velden.

donderdag 17 december 2020/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (5234)/Comments (0)/
Tags:
Ontsmettingssystemen in de sierteelt

Ontsmettingssystemen in de sierteelt

Opvolging van de werking van nieuw geplaatste ontsmettingssystemen in de sierteelt

Glastuinbouwbedrijven moeten volgens het Mestdecreet voor hun teelt onder permanente overkapping waar voedingswater wordt toegediend, ten laatste tegen 1 januari 2011 beschikken over een opvang met een opslagcapaciteit voor de spuistroom geproduceerd gedurende 6 maand. Voor de meeste sierteeltbedrijven zal het aangewezen zijn te werken volgens een gesloten teeltsysteem met waterrecirculatie om aan de normen en eisen van het Mestdecreet te kunnen voldoen. De verplichte opvangcapaciteit voor spuistroom is bij recirculatie immers veel kleiner. Bovendien mag de buffertank voor recirculatie als opslagcapaciteit voor spuistroom worden beschouwd.

maandag 27 juni 2016/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (9918)/Comments (0)/
Categories: NieuwsPublicaties
Tags:
RSS

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van