X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

S.O.Spuistroom (Slim Omgaan met Spuistroom)

S.O.Spuistroom (Slim Omgaan met Spuistroom)

Demoproject rond waterkwaliteit en duurzaam watergebruik gesteund door de Vlaamse overheid, Departement Landbouw & Visserij.

Auteur: Greet Tavernier/donderdag 26 april 2018/Categories: Nieuws, Waterkwaliteit, Emissiereductie

 

 

Duur: 01/02/2018 - 31/12/2019

Coördinator: Proefstation voor de Groenteteelt (PSKW)

Projectpartners:

  • Proefcentrum voor Sierteelt (PCS)
  • Inagro,
  • Proefcentrum Hoogstraten (PCH)

 

S.O.Spuistroom wil telers vertrouwd maken met de waaier aan zuiveringstechnologieën die (bijna) op de markt zijn. Dit project richt zich op zowel de verwijdering van stikstof en fosfor als op de zuivering van restanten van gewasbeschermingsmiddelen.

S.O.Spuistroom of voluit Slim Omgaan met Spuistroom richt zich op de grondloze groente- en sierteelt onder bescherming. Hiertoe slaan het Proefstation voor de Groenteteelt, Proefcentrum voor Sierteelt, Inagro en Proefcentrum Hoogstraten de handen in elkaar.

MAP5 biedt telers de mogelijkheid om spuistroom op grasland af te zetten of dit restwater op een milieukundig verantwoorde manier af te zetten. In het verleden betekende dit vaak dat spuistroom door een erkende verwerker werd opgehaald wat zeer kostelijk bleek. De laatste jaren zijn er echter meer en meer zuiveringstechnologieën op de markt gekomen die toelaten spuistroom te zuiveren van stikstof en fosfor of van de restanten van gewasbeschermingsmiddelen. De implementatie van deze technologieën op bedrijfsniveau is in Vlaanderen nog amper aan bod gekomen.

Binnen S.O.Spuistroom wordt een brede waaier aan technologieën beschikbaar in binnen- en buitenland onder de loep genomen. Vernieuwend aan dit demonstratieproject is dat het beoogt om zowel verwijdering van nutriënten als restanten van gewasbeschermingsmiddelen te combineren. Tijdens de screening zal ook de nodige aandacht uitgaan naar de economische doorrekening van de zuiveringsinstallaties. Eén m³  spuistroom bevat per mS naar schatting nog voor 0,5 euro aan voedingsstoffen. Is het economisch haalbaar en interessant om deze nutriënten nog te recupereren? Maar ook een andere prangende vraag wordt binnen het project behandeld, namelijk die omtrent de keuze voor een vaste of een mobiele installatie.

 

Adviesdienst

Ook u kan beroep doen op dit project! Met de uitbouw van de adviesdienst S.O.Spuistroom willen de projectpartners alle Vlaamse telers die een oplossing zoeken voor hun spuistroom ondersteunen en gericht mee op zoek gaan naar (nood)oplossingen. Of het nu gaat om noodopslag voor enkele kuubs spuistroom of de begeleiding voor een mobiele of vaste zuiveringsinstallatie, …. de adviesdienst van S.O.Spuistroom staat voor je klaar!

 

Meer info?

E. Berckmoes (PSKW): 015 30 00 74 of els.berckmoes[at]proefstation.be
M. Dierickx (PCS): 09 353 94 81 of  marijke.dierickx[at]pcsierteelt.be
P. Bleyaert (Inagro): 051 27 32 70 of peter.bleyaert[at]inagro.be
R. Moerkens (PCH): 03 315 70 52 of rob.moerkens[at]proefcentrum.be

 

 

Met de steun van

Het demonstratieproject S.O.Spuistroom dat wordt gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid.

           

Print

Number of views (8452)/Comments (0)

More links

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van