Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Slim en doeltreffend omgaan met gewasbescherming verhoogt niet alleen de veiligheid op land- en tuinbouwbedrijven, maar beschermt ook ons milieu. Het verder aanpakken van puntvervuiling is heel belangrijk. Daarnaast help het ook bij het verder reduceren van sporen van gewasbeschermingsmiddelen in de waterlopen en het milieu. Ten slotte draagt het ook bij tot het behoud van de huidige middelen.
Deze applicatie is een handig hulpmiddel voor telers van bladgewassen grondteelt onder bescherming om te bepalen hoeveel water er moet worden gegeven. Op basis van metingen van kastemperatuur, relatieve vochtigheid en lichtintensiteit wordt bepaald hoeveel water de grond (=evaporatie) en het gewas (=transpiratie) verdampen. Via een beredeneerd model wordt berekend hoeveel water er in totaal moet worden gecompenseerd.
Hoe productief zijn waterbeheermaatregelen voor een landbouwbedrijf? Hoe dragen deze bij aan ruimer watersysteem dat duurzaam en weerbaar is? Welke technieken van waterbeheer zijn er en hoe pas je die correct toe?
Vanaf 1 juli 2025 mag in bepaalde gebieden in Vlaanderen enkel nog drainage peilgestuurd aangelegd of heraangelegd worden. Via een nieuw online loket kan je nagaan of deze verplichting voor jouw locatie geldt.
We merken aan de lijve dat het klimaat verandert en metingen bevestigen dat ook duidelijk: de jaarlijkse neerslaghoeveelheid stijgt lichtjes aangezien een hogere luchttemperatuur meer water kan bevatten dat vroeg of laat neervalt als neerslag. Het aantal neerslagdagen per jaar blijft vrijwel constant, waardoor er per regendag meer neerslag valt dan vroeger. Daarbij is er een duidelijke trend dat de neerslag vooral valt tijdens de winter en minder tijdens de zomer. Aangezien ons watersysteem historisch gezien aangelegd werd om water af te voeren, dient het waterbeheer in Vlaanderen aangepast te worden om het water ook meer bij te houden. Vandaar dat de overheid verschillende maatregelen formuleert om het landschap en de landbouw klimaatrobuuster te maken. De webinar: grondwaterwinning en drainage verduidelijkt wat de nieuwe grondwatertrein betekent voor de landbouw.
Op vrijdag 24 oktober 2025 gaat in Brugge de studiedag 'Waterbeheer in landbouwgebied: van bedrijf tot stroomgebied' door. Hoe productief zijn waterbeheermaatregelen voor een landbouwbedrijf? Hoe dragen deze bij aan ruimer watersysteem dat duurzaam en weerbaar is? Welke technieken van waterbeheer zijn er en hoe pas je die correct toe?
Na drie jaar van proeven aanleggen en data verzamelen willen we - Viaverda, Universiteit Gent en Bodemkundige Dienst van België - graag onze kennis delen. Tijdens een 3-delige avondcursus, georganiseerd op donderdag 20 maart 2025 (bodem), donderdag 27 maart 2025 (plant) en donderdag 3 april 2025 (teelttechniek), telkens van 19 tot 20 uur, zullen we 3 luiken rond irrigatie in vollegrondssierteelt toelichten.
Om verschillende watergiften te kunnen testen, varieerden we het aantal druppeldarmen waarbij elke druppeldarm evenveel water kon afgeven.
In deze brochure laten we landbouwers en onderzoekers aan het woord die al maatregelen nemen om de waterhuishouding op landbouwbedrijven en -percelen te verbeteren. Ze delen hun ervaringen en laten zien hoe dit een positieve impact heeft.
Teel jij vollegrondsgroenten? Wil je klaar staan om aan de duurzaamheidseisen van de toekomst te voldoen? Meld je dan aan voor een klimaatscan!
In de Vlaamse Ardennen zijn er redelijk wat grachten en beken met een nitraatoverschrijding in het oppervlaktewater als gevolg van nitraatrijk grondwater uit bronnen. Het gaat om beken waar de nitraatconcentraties ter hoogte van het MAP-meetpunt vooral in de zomer hoger zijn dan 50 mg nitraat/l en de jaargemiddelde nitraatconcentratie hoger is dan 18 mg nitraat/l. Deze periodiek hoge concentraties in de zomer zijn te wijten aan de instroom van nitraatrijk grondwater uit bronnen die dagzomen in het valleigebied.
Droogte en wateroverlast wisselen elkaar tegenwoordig aan de lopende band af. Wat kunnen we op de korte termijn doen om water bij te houden en hoe kunnen we minder afhankelijk worden van grondwater? Boer en Natuur geeft hier toelichting. Vervolgens kijken we naar Mark Shepard hoe hij op zijn boerderij in Wisconsin zeer succesvol zijn watermanagement heeft aangepakt. Zijn aanpak is op de lange termijn gericht. Hij geeft uitleg bij hoe je het sponsvermogen van je bodem kunt vergroten en hoe je water kunt sturen. Over de middag is er een mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen tijdens een lunch met lokale landbouwproducten. Tenslotte gaan we in de namiddag het veld op met Kris Heirbaut om te leren uit zijn ervaringen. Deze sessie is gericht naar enkel boeren.
Het belang van wateropslag in tijden van overschot, om het te gebruiken in tijden van droogte, blijft toenemen. Landbouwers denken aan de aanleg van private wateropslagsystemen, zoals foliebassins, open putten of watersilo’s. Waar moet je rekening mee houden bij de aanleg? Welke vergunningen heb je nodig? Wie moet je betrekken? Met welke waterbronnen mag het bekken gevuld worden? Wat met het grondverzet? Wat is de impact van de gewestelijke hemelwaterverordening? Zijn er steunmaatregelen voor de aanleg? …
In slimmer water sparen zit een win-win voor iedereen. Zo liggen er ook kansen in de bufferbekkens van Aquafin. Deze bufferbekkens vangen bij hevige en langdurige regen het overtollige regenwater op en voeren het vertraagd af naar beken en rivieren. Dit om wateroverlast te vermijden. Dankzij slimme sturing van een bekken kan het water ook bewust worden vastgehouden, zodat het kan worden hergebruikt door naburige land- en tuinbouwbedrijven.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!