Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Deze brochure zoomt specifiek in op de resultaten van de Operationele Groep “Waterketen”. Waterketen richt zich zowel tot landbouwers als tot ondernemers die gezuiverd afvalwater ter beschikking willen stellen van landbouwers. Het wil daarbij het kader voor gebruik van gezuiverd afvalwater verduidelijken en beantwoorden.
Kristof Hannosset (39) en zijn broer Franky (37) namen begin 2018 het fruitbedrijf van hun ouders in het Limburgse Zepperen over. Wateropslag was voor Kristof van bij het begin een groot aandachtspunt. "We streven een duurzaam watergebruik na, maar de aanhoudende droogte maakt het ons niet makkelijk."
Bij een grondloze teelt in openlucht kan bij droog weer het overtollige gietwater opgevangen en hergebruikt worden. Zo’n systeem is echter niet voorzien om veel water ineens op te vangen. Bij grote regenhoeveelheden kan zo opeens veel regen naar het oppervlaktewater afvloeien, wat een invloed heeft op de waterkwaliteit. Een first flush systeem biedt hiervoor een oplossing. Dit systeem kan het overtollige water opvangen en vermijdt dat de nutriënten in dit water in het milieu terechtkomen.
Sinds januari 2021 is een first flush opslagcapaciteit van minimaal 100 m³ per hectare verplicht voor buitenteelt op containerveld.
Deze brochure overloopt een voor een de verschillende bronnen van spuistroom en ander nutriëntrijk restwater, kijkt naar de achterliggende oorzaken en stelt mogelijke oplossingen voor. Daarna volgt een uitgebreide uiteenzetting van het uitrijden van spuistroom en van het verwerken ervan met een denitrificatie- en fosfaatfilter. De principes van deze methoden worden omschreven en er wordt de nodige aandacht besteed aan de economische afwegingen. Een laatste gedeelte is integraal gewijd aan de correcte dimensionering van een hemelwaterbassin. Wil men spuistroom vermijden, dan is voldoende kwalitatief uitgangswater immers een absolute must.
Aquafin biedt nog steeds gezuiverd afvalwater, oftewel effluent, aan als alternatief voor toepassingen die geen drinkwaterkwaliteit vereisen. Dit gezuiverde afvalwater kan gebruikt worden om te irrigeren, maar mag niet rechtstreeks in contact komen met fruit en groenten die rauw worden gegeten. Groenten die industrieel worden behandeld (diepvries, groenten in blik), kunnen wél worden geïrrigeerd met gezuiverd afvalwater.
EIP Water staat voor European Innovation Partnership on Water en heeft als doel om innovaties te versnellen die Europese en wereldwijde maatschappelijke uitdagingen voor de watersector aanpakken. Het is een initiatief binnen de EU 2020 Innovation Union.
De regio rond de Noordzee is een intensief landbouwgebied. We kunnen er niet naast kijken dat nutriëntenemissies vanuit landbouw resulteren in eutrofiëring van rivieren, meren, estuaria en kustgebieden. Het Europese project NuReDrain richt zich daarom op de ontwikkeling van een technologie voor het recupereren van fosfor en het verwijderen van fosfor en stikstof in agrarische reststromen, zoals in drainagewater en spuistroom.
Wanneer een landbouwer beslist zijn gewassen te beregenen, stelt men niet altijd de vraag of de waterkwaliteit wel voldoet. De inzetbaarheid van water voor beregeningsdoeleinden is afhankelijk van verschillende kwaliteitsnormen die we kunnen indelen naar gelang de chemische en microbiologische normen.
Deze brochure is een leidraad bij technische vragen met betrekking tot het installeren van een recirculatiesysteem met hergebruik van drainwater. Door efficiënter gebruik van water en meststoffen verlagen de kosten van de teelt.
Brochures over de reglementeringen ivm water: deel 1 waterlopen en waterbeleid - deel 2 knelpunten - deel 3 waterzuivering, waterhergebruik, waterzuivering, voorkomen van vervuilende emissies naar water
Brochure ivm waterbeheer en uitleg over systemen voor het hergebruik van afvalwater op land- en tuinbouwbedrijven.
Vanuit milieuoverwegingen wordt er op preibedrijven meer en meer overgegaan op gesloten systemen waarbij het water hergebruikt wordt. Hergebruik vereist grote aanpassingen om het water efficiënt te zuiveren. Een aantal jaar geleden zijn er diverse projecten opgestart om het afvalwater van prei te hergebruiken en te zuiveren.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!