X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Na de regen... tijd voor irrigatieproeven

Na de regen... tijd voor irrigatieproeven

In het kader van het demoproject 'Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden'

De droogteproblematiek heeft een enorme economische impact op openlucht sierteeltbedrijven, die moeite hebben om aan voldoende kwalitatief gietwater te geraken. Gezien de toenemende frequentie van de droogteperiodes, moeten telers bewust gemaakt worden dat nu al actie nodig is. Door de grote variatie aan teelten en teeltsystemen in de sierteeltsector is er geen eenvoudige oplossing. Daarom zal een combinatie van een algemene en een bedrijfsspecifieke aanpak nodig zijn.

maandag 29 juli 2024/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (511)/Comments (0)/
Filtersystemen om nutriënten te verwijderen

Filtersystemen om nutriënten te verwijderen

In het kader van het demoproject het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’

Door de klimaatverandering zullen langere periodes van droogte moeten worden overbrugd. Het beschikken over voldoende kwalitatief gietwater en het hergebruiken van drainwater zal steeds belangrijker worden. Bij hergebruik van drainwater kan toch een fractie spuistroom worden geproduceerd. Door het verwijderen van nutriënten uit spuistroom wordt de impact op de omgeving en het milieu beperkt.

vrijdag 15 december 2023/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (1715)/Comments (0)/
Variatie in kaart: bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaart

Variatie in kaart: bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaart

In het kader van het demonstratieproject “Droogtekaarten voor aardappel en maïs”

De impact van het wijzigend klimaat laat zich jaar op jaar voelen en verschillen binnen een perceel tonen zich meer en meer. Variatie die zich toont tijdens droge periodes wijst in de richting van verschillende vochtbeschikbaarheid. Deze verschillen kunnen gebundeld worden in een droogtekaart, welke als basis kan dienen voor een aangepaste taakkaart. Met deze taakkaart kan je je beheer binnen je perceel aanpassen in functie van droogtegevoeligheid. Tijdens deze webinar tonen we de verschillen die mogelijk zijn, wat van belang is voor een droogtekaart en hoe diverse farm managementsystemen je hier al in tegemoet komen. Meer info vindt u ook in de bijhorende brochure 'Droogte als stimulans voor variabel beheer'.

donderdag 11 mei 2023/Auteur: Elise/Number of views (3215)/Comments (0)/
Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

Verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken

In het kader van het demonstratieproject 'Bodemkracht: verhoogde gewasweerbaarheid bij droogte dankzij goede bodempraktijken'

Tijdens de voorbije twee teeltseizoenen werd er op verschillende proefvelden in Vlaanderen gezocht naar manieren om de gewasweerbaarheid tegen droogte te verhogen. Goede bodempraktijken kunnen voor een betere vochthuishouding in de bodem zorgen.

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (3398)/Comments (0)/
Soorten bovengrondse en ondergrondse infiltratiesystemen

Soorten bovengrondse en ondergrondse infiltratiesystemen

Infofiches in het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Op de infiltratiefiches staan de verschillende infiltratiesystemen uitgelegd samen met de voor- en nadelen, een kostprijsinschatting en de toepasbaarheid op glastuinbouwbedrijven.

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (4308)/Comments (0)/
Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden!

In het kader van het demonstratieproject GlaWInO

Via VLIF Niet-Productieve Investeringen (VLIF-NPI) kan je als landbouwer subsidies ontvangen voor maatregelen die een positieve bijdrage leveren aan de gemeenschap. Om de mogelijkheden en het bestaan van de NPI’s verder kenbaar te maken onder de sector werd het demonstratieproject GlaWInO opgestart dat zich focust op infiltratiesystemen bij glastuinbouwbedrijven. Wat kunnen we voor jouw bedrijf betekenen? Dat lees je hier!

maandag 3 april 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (3033)/Comments (0)/
Categories: NieuwsWaterbronnen
Wat als 2023 opnieuw een droog jaar wordt?

Wat als 2023 opnieuw een droog jaar wordt?

In het kader van het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’

In dat geval zullen we net als in 2022 opnieuw erg zuinig met ons gietwater moeten omgaan. Met dat idee wordt de komende twee jaar het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’, gefinancierd door de Vlaamse overheid en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, uitgevoerd op het PCS.

dinsdag 21 maart 2023/Auteur: Ilse Delcour/Number of views (2697)/Comments (0)/
Categories: NieuwsDroogte
Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Terugblik studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

Op donderdag 15 december vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer’ plaats. De studiedag werd georganiseerd door het Waterportaal, een Oost-Vlaams infoloket waar land- en tuinbouwers terecht kunnen met vragen en informatie over waterbeheer op het bedrijf. In de toekomst zullen we meer en meer geconfronteerd worden met lange periodes van droogte en toenemende kans op intense buien en eventueel overstromingen. Het is uitermate belangrijk om maatregelen te treffen om de land- en tuinbouw veerkrachtiger te maken tegen de klimaatsverandering.

maandag 23 januari 2023/Auteur: Elise/Number of views (4310)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Presentaties studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer'

Praktische tips en maatregelen

We hebben vaker te maken met droge, hete periodes die worden afgewisseld met plaatselijk zeer zware buien. Je kan je gewassen hiertegen wapenen door in te zetten op goed bodembeheer in combinatie met efficiënt watergebruik. Op donderdag 15 december 2022 vond de studiedag ‘Wapen je teelten tegen droogte en noodweer' plaats op het PCG waarbij praktische tips en maatregelen voorgesteld werden.

maandag 23 januari 2023/Auteur: Elise/Number of views (4581)/Comments (0)/
Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken.

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken. Vlaamse bedrijven moeten minder gevoelig worden aan extremen ten gevolge van het snel evoluerend klimaat zodat hun toekomst gegarandeerd blijft. Via onderzoek en voorlichting worden concrete oplossingen geboden aan de klimaatgerelateerde noden van de land- en tuinbouwers, van hoogtechnologische investeringen tot kleine, goedkope en gemakkelijke veranderingen aan de bedrijfsvoering. De vooropgestelde werkpakketten zijn er dan ook op gericht om deze concrete uitdagingen van telers rond de klimaatverandering en droogteproblematiek aan te pakken.

maandag 9 januari 2023/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (2727)/Comments (0)/
Categories: Nieuws
Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

In het kader van het demonstratieproject ‘Optimale Waterapplicatie (OptiwAPP’) wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Overzicht van innovatieve irrigatietechnieken met een beknopt overzicht van het gebruik/toepassing, kostprijs en voordelen van de diverse methoden.

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (4144)/Comments (0)/
Kies voor alternatieve waterbronnen

Kies voor alternatieve waterbronnen

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat belangrijke watervoerende lagen in Vlaanderen onderhevig zijn aan verdroging. Daarom gebruik je best zo veel mogelijk andere waterbronnen dan diep grondwater. Om welke bronnen gaat het, wie zijn de waterbeheerders en welke acties kan je ondernemen om deze waterbronnen te gebruiken? Door de klimaatverandering zullen periodes van waterschaarste in de toekomst frequenter voorkomen. Enkel met een robuust waterbeleid, gebaseerd op wateropslag, waterbuffering en een duurzaam watergebruik, kunnen we de schade zo veel mogelijk  beperken. Naast diep grondwater bestaan er diverse soorten alternatieve waterbronnen. We geven een kort overzicht.

maandag 19 september 2022/Auteur: Elise/Number of views (2866)/Comments (0)/
Categories: NieuwsWaterbronnen
Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden via het demonstratieproject GlaWInO!

Extra water infiltreren rond jouw glastuinbouwbedrijf? Laat je begeleiden via het demonstratieproject GlaWInO!

In het kader van het Dept. L & V demoproject 'Glastuinbouw Water Infiltratie & Opslag (GlaWInO)'

Nu bieden de partners vanuit het project ook de mogelijkheid aan voor een specifieke bedrijfsbegeleiding. Tijdens deze bedrijfsbegeleiding komt een specialist ter plaatse op jouw bedrijf en wordt voldoende informatie verzameld zoals: dakoppervlak, teelt, waterverbruik, beschikbare waterbassins, locaties voor waterinfiltratie, bodemtype en infiltratiecapaciteit. Op basis van deze informatie wordt samen bekeken welke infiltratiesystemen interessant kunnen zijn voor jouw specifieke bedrijfssituatie. Wil je effectief verder tot uitvoering, dan helpen we ook graag bij het aanvragen van de VLIF-NPI steun. Zo kan het infiltratiesysteem mogelijks volledig worden terugbetaald.

donderdag 25 augustus 2022/Auteur: Elise/Number of views (2921)/Comments (0)/
Categories: NieuwsWaterbronnen
Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!

Hoeveel kost beregenen? De beregeningstool rekent dat voor jou uit!

In het kader van het demoproject Dept. L & V 'Optimale Water Applicatie (OptiwAPP)'

Deze applicatie bevat ook infofiches over geavanceerde precisieberegeningstechnieken, zodat de teler een transparant beeld krijgt over de innovaties die zich afspelen in de sector en de inpasbaarheid op zijn bedrijf.

dinsdag 4 januari 2022/Auteur: Elise/Number of views (5509)/Comments (0)/
Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw

Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw

In het kader van het Dept. L & V project 'Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw'

In het kader van het Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ en de Blue Deal werd het project ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ ingediend bij de Departement voor Landbouw en Visserij en goedgekeurd door de Vlaamse regering. Via onderzoek en voorlichting zullen concrete oplossingen geboden worden zodat de land- en tuinbouw in Vlaanderen zich kan wapenen tegen het veranderende klimaat en hun toekomst gegarandeerd blijft.

zondag 19 september 2021/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3380)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
RSS
12

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van