Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
In dit artikel kan je de presentaties terugvinden die aan bod gekomen zijn op de studieavond ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’ op dinsdag 21 augustus 2018 op het PCG en op woensdag 22 augustus 2018 op het BDB. Deze studieavond is georganiseerd door het PCG in samenwerking met de Bodemkundige Dienst van België, PCA en Inagro binnen het demonstratieproject ‘Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen’en het H2020-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'
CAFS, lid van het FERTINNOWA-consortium, en de universiteit van Ljubljana hebben daarom een reeks technologieën en expertise uitgewisseld om de eerste irrigatiemodellen te introduceren in enkele appel- en perenboomgaarden.
Op woensdag 18 april waren telers, meststoffabrikanten en irrigatiespecialisten uitgenodigd in het Proefcentrum Hoogstraten voor een workshop rond de reductie van nitraatuitspoeling bij grondgebonden teelten van aardbei. Binnen FERTINNOWA worden demonstraties opgezet om telers te tonen hoe ze kunnen bemesten met KNS-tabellen.
Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron met praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector.
Op 28 april 2018 lanceerde het Europese thematische netwerk FERTINNOWA ‘De Fertigatie bijbel’. Dit is een waardevolle bron van praktische informatie rond fertigatie- en irrigatietoepassingen binnen de tuinbouwsector. Beschrijvingen van meer dan 125 technologieën werden in dit praktisch boek opgenomen. Auteurs uit meer dan 23 organisaties en praktijkcentra over gans Europa werkten mee aan deze publicatie.
In het najaar van 2017 heeft de Universiteit van Valencia een kritisch artikel gepubliceerd over de groei en twijfels met betrekking tot druppelirrigatie in de regio Valencia.
In December 2017 heeft FERTINNOWA partner INTIA de resultaten gepubliceerd van de telers enquête, toegespitst op de Spaanse regio Navarra. Het artikel benadrukt dat telers de beschikbaarheid van water als grootste probleem ervaren wanneer het gaat om waterbronnen.
In november 2017 is er een nieuwe serie van technologieën gerelateerd aan irrigatie- en bemestingsmanagement toegevoegd aan de FERTINNOWA technologie database. Op dit moment bestaat deze database uit meer dan 80 technologieën en de komende weken zal dit aantal aanzienlijk worden uitgebreid.
Ook vandaag hebben nog heel wat tuinbouwregio’s problemen om aan de Europese waterwetgeving te voldoen. Ze kampen met een tekort aan kwalitatief water of slagen er niet in hun milieu-impact voldoende in te perken. FERTINNOWA wil deze problemen aanpakken door op internationaal niveau technologieën, kennis en ervaringen uit te wisselen en dit toe te passen op bedrijfsniveau om zo een meer duurzaam watergebruik in de gefertigeerde groente-, fruit- en sierteelt na te streven.
FERTINNOWA ontwikkelde een kennisbasis waarin alle relevante informatie is opgenomen. De Technologische database is niet alleen bedoeld om informatie te verstrekken over de vijf hoofdonderwerpen van FERTINNOWA (waterbron en -beschikbaarheid, verbetering van de irrigatie waterkwaliteit, irrigatie/fertigatie apparatuur, irrigatie/fertigation management en beperking van de milieueffect) maar ook het mogelijk maken om kennis te delen met anderen. De technologie database biedt gemakkelijke toegang en de mogelijkheid voor adviseurs, industrie en telers om op de beschikbare informatie te reageren en hun kennis en ervaring toe te voegen, waardoor wetenschappelijke en praktische kennis wordt geïntegreerd.
Op 12 oktober vond de workshop 'Meeting grower needs: een optimaal beheer van irrigatie en fertigatie'plaats in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk. Hoogtepunten van de 1e internationale workshop, bezocht door 140 stakeholders uit 13 landen, kan je bekijken in volgend fragment:
FERTINNOWA verzorgde een presentatie tijdens de “VI Jornadas Nacionales sobre Agrometeorología” conferentie, georganiseerd door “Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias (INTIA)” op 17 en 18 november 2016. FERTINNOWA was eveneens aanwezig op de “VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH” conferentie, georganiseerd op 18 oktober 2016.
Op 12 oktober 2016 vond de workshop “Meeting grower’s needs: optimal management of irrigation and fertigation” plaats in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk. De workshop is bezocht door 140 stakeholders uit 13 landen. De terugkoppeling van deze stakeholders was zeer positief. De workshop werd door hen beschreven als zeer bruikbaar, inspirerend en een uitdaging om vanuit de telers hun visie te denken. De uitkomsten van de workshops zullen de komende 2 jaar gebruikt worden als feedback in het project om de barrières in waterhuishouding voor telers te identificeren. Barrières die gerelateerd zijn aan het verbeteren van waterefficiëntie en input-reducerende maatregelen aan het adres van de telers.
Tijdens het eerste FERTINNOWA-evenement kregen 10 bedrijven (Agrozone, Aqua4D, Bois Valor, CoRHIZE, Dosatron, Grodan, Hoogendoorn, Hortimax, Lamberti, Priva) de mogelijkheid om hun innovatieve ontwikkelingen wat betreft watermanagement aan te dragen. CoRHIZE ontving het “Innovation of the event” award voor de ORASA® service na stemming van de bezoekers. CoRHIZE is een service die kaarten genereert over de vocht- en waterhuishouding in de bodem. Hiervoor gebruiken ze high-tech sensoren die in staat zijn om gelijktijdig op 4 dieptes te functioneren. Het ervaren “CoRHIZE Agronomy team” voorziet in technisch advies in watermanagement en bemesting. De “Innovation Award” biedt CoRHIZE een gratis plek op de "technology market" tijdens de workshop in Nederland in 2017 of tijdens het laatste FERTINNOWA-evenement in 2018 dat plaats zal vinden in Almeria.
Wanneer we het hebben over de Bretoense tuinbouwsector, verschijnt bij velen het beeld van de regio met de uitgestrekte kustlijn en de opmerkelijke groene algengroei. Maar niet lang meer, als we Esther Lechevallier, onderzoekster aan het proefstation CATE, mogen geloven. Uit een bezoek aan enkele Bretoense tuinbouwbedrijven en het proefstation CATE blijkt dat er binnen de sector heel wat veranderingen aan de gang zijn. Er is veel aandacht voor duurzaam watergebruik, uitspoeling van nutriënten, gekke wortels en waterontsmetting.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!