X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Presentaties studiedag 'Klimaat en water'

Presentaties studiedag 'Klimaat en water'

Informatie voor waterbesparende maatregelen om je te kunnen wapenen tegen klimaatverandering.

We worden steeds vaker geconfronteerd met extreme weersomstandigheden zoals droogte, hitte en intense regenbuien. Dit heeft een grote impact op het telen van sierplanten. Op deze studiedag ‘Klimaat en Water’ werden waterbesparende maatregelen gedemonstreerd om je te kunnen wapenen tegen klimaatverandering, zowel op het containerveld als in vollegrond. De presentaties getoond tijdens deze studiedag, kan je hieronder terugvinden.

vrijdag 15 december 2023/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (2050)/Comments (0)/
Ondanks nat seizoen toch verschillen tussen irrigatiestrategieën bataat

Ondanks nat seizoen toch verschillen tussen irrigatiestrategieën bataat

In 2024 onderzoeken we hoeveel water een teelt van bataat gemiddeld nodig heeft, en op welke momenten het water beschikbaar moet zijn.

Dit jaar lag een verkennende proef aan om te onderzoeken wat de invloed is van irrigatiestrategie op de opbrengst. Beregening gebeurde met druppelirrigatie, de volgende strategieën werden vergeleken:

donderdag 16 november 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (2056)/Comments (0)/
Kunnen landbouwers gezuiverd rioolwater gebruiken voor irrigatie?

Kunnen landbouwers gezuiverd rioolwater gebruiken voor irrigatie?

Er is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen.

Sinds juni is de Europese verordening inzake hergebruik van water van kracht. Dit it is een nieuwe wetgeving die onder meer het gebruik van gezuiverd stedelijk afvalwater voor landbouwirrigatie moet vergemakkelijken en aanmoedigen. Iets wat voor de Europese maatregel in Vlaanderen al mogelijk was, maar nu onbetaalbaar lijkt.

dinsdag 7 november 2023/Auteur: Elise/Number of views (1890)/Comments (0)/
Opheffing tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Opheffing tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen

Het tijdelijk onttrekkingsverbod op de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten wordt opgeheven.

dinsdag 31 oktober 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (1696)/Comments (0)/
Provincie laat publiek kennismaken met heringericht overstromingsgebied Kruisem

Provincie laat publiek kennismaken met heringericht overstromingsgebied Kruisem

Terugblik publieksmoment zondag 17 september 2023

Tijdens een publieksmoment op zondag 17 september was er grote belangstelling voor het heringerichte overstromingsgebied aan de Moerasstraat in Kruisem. Het gebied combineert een buffer- en spaarfunctie. Via een parcours rond het overstromingsgebied kregen de aanwezigen een deskundige uitleg over de werking van het overstromingsgebied, het spaargedeelte en de aftappunten.

donderdag 12 oktober 2023/Auteur: Elise/Number of views (1993)/Comments (0)/
Update droogtemaatregelen Oost-Vlaanderen 08/08/2023

Update droogtemaatregelen Oost-Vlaanderen 08/08/2023

De gouverneur van Oost-Vlaanderen heeft het tijdelijk onttrekkingsverbod voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten gedeeltelijk opgeheven.

Omwille van de neerslag van de voorbije weken heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, het tijdelijk onttrekkingsverbod voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten gedeeltelijk opgeheven. In 16 onttrekkingszones blijft een onttrekkingsverbod van kracht.

dinsdag 8 augustus 2023/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (2167)/Comments (0)/
Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

Praktijkcentra Plant werken samen om de land- en tuinbouw in Vlaanderen klimaatrobuuster te maken

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken.

In het Relance-project werken de Praktijkcentra Plant samen om door een slimme combinatie van teeltkeuze en teelttechniek de Vlaamse land- en tuinbouw klimaatrobuuster te maken. Vlaamse bedrijven moeten minder gevoelig worden aan extremen ten gevolge van het snel evoluerend klimaat zodat hun toekomst gegarandeerd blijft. Via onderzoek en voorlichting worden concrete oplossingen geboden aan de klimaatgerelateerde noden van de land- en tuinbouwers, van hoogtechnologische investeringen tot kleine, goedkope en gemakkelijke veranderingen aan de bedrijfsvoering. De vooropgestelde werkpakketten zijn er dan ook op gericht om deze concrete uitdagingen van telers rond de klimaatverandering en droogteproblematiek aan te pakken.

maandag 9 januari 2023/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (2727)/Comments (0)/
Categories: Nieuws
Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

Presentatie innovatieve irrigatietechnieken 2022

In het kader van het demonstratieproject ‘Optimale Waterapplicatie (OptiwAPP’) wordt gerealiseerd met financiële steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Overzicht van innovatieve irrigatietechnieken met een beknopt overzicht van het gebruik/toepassing, kostprijs en voordelen van de diverse methoden.

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (4144)/Comments (0)/
Irrigatie in de tuinbouw, waarop moeten we letten?

Irrigatie in de tuinbouw, waarop moeten we letten?

De zomer van 2022 zal in de geschiedenisboeken in hetzelfde rijtje komen te staan als heel wat van de voorbije zomers: te droog, veel te droog.

De zomer van 2022 zal in de geschiedenisboeken in hetzelfde rijtje komen te staan als heel wat van de voorbije zomers: te droog, veel te droog. Zelf extra water geven is het enige redmiddel, al is water ook voor telers een schaars goed geworden. Inzetten op dosering en timing van irrigatie kan daarbij nog heel wat winst opleveren.</p>

vrijdag 4 november 2022/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (3243)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Biedt gezuiverd afvalwater potentieel als irrigatiewater?

Biedt gezuiverd afvalwater potentieel als irrigatiewater?

Brochure Waterketen

Deze brochure zoomt specifiek in op de resultaten van de Operationele Groep “Waterketen”. Waterketen richt zich zowel tot landbouwers als tot ondernemers die gezuiverd afvalwater ter beschikking willen stellen van landbouwers. Het wil daarbij het kader voor gebruik van gezuiverd afvalwater verduidelijken en beantwoorden.

donderdag 6 oktober 2022/Auteur: Elise/Number of views (3952)/Comments (0)/
Algemeen onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen - 16 juli 2022

Algemeen onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen - 16 juli 2022

De waterpeilen in de onbevaarbare waterlopen van Oost-Vlaanderen staan zeer sterk onder druk.

De gouverneur beslist om een algemeen onttrekkingsverbod in te voeren voor alle onbevaarbare waterlopen in onze provincie. Het algemeen onttrekkingsverbod zal ingaan vanaf zaterdag 16 juli en vervangt het tijdelijk onttrekkingsverbod van 7 juli 2022 en komt bovenop het semi-permanent onttrekkingsverbod in de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen van Oost-Vlaanderen (dd. 17 december 2021)

maandag 18 juli 2022/Auteur: Anne Waverijn/Number of views (4818)/Comments (0)/
Uitbreiding onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen - 7 juli 2022

Uitbreiding onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen - 7 juli 2022

In 8 onttrekkingszones is de kritische drempelwaarde onderschreden, in 8 andere onttrekkingszones is die drempel bereikt of zal die eerstdaags bereikt worden.

Omwille van de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, een tijdelijk onttrekkingsverbod afgekondigd voor een aantal bijkomende onttrekkingszones van de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten van Oost-Vlaanderen.

vrijdag 8 juli 2022/Auteur: Elise/Number of views (4447)/Comments (0)/
Technische gids voor efficiënt waterbeheer in groenzones

Technische gids voor efficiënt waterbeheer in groenzones

In het kader van het PDPO-project 'Naar een efficiënt waterbeheer met groenzones'

In deze brochure krijg je een overzicht van algemene aandachtspunten bij een aanplant en beschikbare technieken (sortimentskeuze, bodemverbeterende middelen, irrigatietechnieken, afdekmaterialen,…) om klimaatbestendige groenzones te creëren. Met deze technische gids reiken we praktische tips voor groenaanleg, -beheer en -onderhoud aan om gemeentebesturen, tuinarchitecten, -aannemers en siertelers te inspireren en te ondersteunen in de realisatie van klimaatbestendige landschappen.

maandag 27 juni 2022/Auteur: Sandy Adriaenssens/Number of views (4689)/Comments (0)/
Sinds 10 juni 2022 geen gezuiverd afvalwater van RWZI’s meer voor landbouwirrigatie

Sinds 10 juni 2022 geen gezuiverd afvalwater van RWZI’s meer voor landbouwirrigatie

De meeste RWZI's de PFAS-gehalten hoger liggen dan de drempelwaarden

Uit recente metingen is gebleken dat voor de meeste RWZI's de PFAS-gehalten hoger liggen dan de drempelwaarden uit het kader dat werd uitgewerkt voor bemalingswater en grondwater. PFAS in het effluent zijn afkomstig uit riool- en afvalwater en worden in de RWZI's niet verwijderd met de huidige technieken, net zoals sommige andere micropolluenten. Experten oordelen dat er met de huidige inzichten geen garantie kan gegeven worden over het optreden van milieurisico's bij deze toepassingen.

dinsdag 14 juni 2022/Auteur: Elise/Number of views (4253)/Comments (0)/
Water in de tuin: 5 tips om regenwater vast te houden en te gebruiken

Water in de tuin: 5 tips om regenwater vast te houden en te gebruiken

Jij kunt hier wat aan doen!!! Hoe je dat water kunt vasthouden in je tuin lees je in deze brochure.

De meest bekende oplossing is een regenwaterput die je aansluit aan het toilet en de wasmachine. Maar ook in de tuin kun je water langer vasthouden. Het rioolstelsel moet dan minder water slikken. Hoe je dat water kunt vasthouden in je tuin lees je in deze brochure.

vrijdag 20 mei 2022/Auteur: Sandy Adriaenssens/Number of views (5413)/Comments (0)/
RSS
1234

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van