X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Variatie in kaart: bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaart

Variatie in kaart: bij droogte een droogtekaart, op de tractor als taakkaart

In het kader van het demonstratieproject “Droogtekaarten voor aardappel en maïs”

De impact van het wijzigend klimaat laat zich jaar op jaar voelen en verschillen binnen een perceel tonen zich meer en meer. Variatie die zich toont tijdens droge periodes wijst in de richting van verschillende vochtbeschikbaarheid. Deze verschillen kunnen gebundeld worden in een droogtekaart, welke als basis kan dienen voor een aangepaste taakkaart. Met deze taakkaart kan je je beheer binnen je perceel aanpassen in functie van droogtegevoeligheid. Tijdens deze webinar tonen we de verschillen die mogelijk zijn, wat van belang is voor een droogtekaart en hoe diverse farm managementsystemen je hier al in tegemoet komen. Meer info vindt u ook in de bijhorende brochure 'Droogte als stimulans voor variabel beheer'.

donderdag 11 mei 2023/Auteur: Elise/Number of views (2235)/Comments (0)/
PCS tests Moving Bed Biofilm Reactor at horticultural farms

PCS tests Moving Bed Biofilm Reactor at horticultural farms

North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

The field performance of Moving Bed Biofilm Reactors (MBBR) for nitrogen removal on effluent from greenhouses is tested by Proefcentrum voor Sierteelt. The test results from two floristries in Belgium show promising results.

woensdag 22 april 2020/Auteur: Elise/Number of views (5789)/Comments (0)/
VIDEO Phosphorus removal filter boxes in drained agricultural fields

VIDEO Phosphorus removal filter boxes in drained agricultural fields

North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

Ghent University and Inagro test filter systems for drainage water in arable fields.

Discover our video here.

woensdag 22 april 2020/Auteur: Elise/Number of views (6323)/Comments (0)/
Irrigatie demonstraties werktuigendagen 2019

Irrigatie demonstraties werktuigendagen 2019

Plattelandspret: demonstraties werktuigendagen - Boerenstebuiten: groenteplatform & droogte

De Werktuigendagen in Oudenaarde (21 en 22 september 2019) zijn een ideale gelegenheid om landbouwers kennis te laten maken met nieuwe irrigatietechnieken. Druppelirrigatie, fertigatie en klassieke bovenberegening werden toegepast op de demonstratievelden met aardappelen, prei en uien. Het is duidelijk dat fertigatie een meerwaarde biedt in de preiteelt ten opzichte van andere irrigatietechnieken, voor uien zijn de verschillen kleiner. Zowel de sortering als de opbrengst verbeterden in beide teelten spectaculair in alle objecten waar water werd gegeven.

donderdag 17 oktober 2019/Auteur: Elise/Number of views (6443)/Comments (0)/
Interreg project Nuredrain - Plattelandspret

Interreg project Nuredrain - Plattelandspret

In het kader van het North Sea Region-project NuReDrain 'Filtersystemen voor een duurzame land- en tuinbouw'

Het Proefcentrum voor Sierteelt is één van de partners binnen het NuReDrain project. Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van het Interreg North Sea Region programma van de Europese Unie. Samen met partners uit Vlaanderen, Denemarken en Duitsland zoekt PCS naar praktische en haalbare oplossingen voor de land- en tuinbouw om het teveel aan stikstof en fosfor in de regio’s rond de Noordzee te vermijden. Ook wordt er in dit project nagegaan of het mogelijk is om nutriënten terug te recupereren.

donderdag 26 september 2019/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (6199)/Comments (0)/
Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas

Demonstratie openbare aanzuigplaats in Sint-Gillis-Waas

Deze is gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat)

Naar aanleiding van de aanleg van de eerst openbare aanzuigplaats in Oost-Vlaanderen, werd op maandag 15 oktober een demonstratieve reportage uitgezonden op TV-Oost. De openbare aanzuigplaats is er gekomen in het kader van een plattelandsproject van de provincie Oost-Vlaanderen. Waarom we deze constructie aangelegd hebben, komt aan bod in het filmpje.

dinsdag 16 oktober 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (9177)/Comments (0)/
Opening eerste openbare vulplaats in Sint-Gillis-Waas

Opening eerste openbare vulplaats in Sint-Gillis-Waas

Deze is gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat) - 6 juli 2018

Land-en tuinbouwers kunnen voortaan hun sproeitoestellen vullen aan deze nieuwe installatie in Meerdonk. De eventuele puntvervuiling van de machines wordt gefilterd voor het terug in de bodem dringt. Deze vulplaats is de eerste in de Provincie Oost-Vlaanderen, gelegen in de Lange Nieuwstraat (tussen de Kijkverdrietstraat en de Koningspolderstraat).

donderdag 19 juli 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (9798)/Comments (0)/
NuReDrain test filtersystemen voor verwijdering van stikstof en fosfor uit spuistroom

NuReDrain test filtersystemen voor verwijdering van stikstof en fosfor uit spuistroom

Onderzoek naar technologieën om stikstof en fosfor uit land- en tuinbouwwater te verwijderen

Het Europese Interreg-project NuReDrain test bij het Proefcentrum voor Sierteelt (PCS) in Destelbergen een aantal innovatieve filtersystemen voor de verwijdering van stikstof en fosfor uit spuistroom.

donderdag 5 april 2018/Auteur: Elise/Number of views (8593)/Comments (0)/
FERTINNOWA zet projecten in de spotlights

FERTINNOWA zet projecten in de spotlights

De Spaanse en Italiaanse uitkomsten van de benchmark enquête

In December 2017 heeft FERTINNOWA partner INTIA de resultaten gepubliceerd van de telers enquête, toegespitst op de Spaanse regio Navarra. Het artikel benadrukt dat telers de beschikbaarheid van water als grootste probleem ervaren wanneer het gaat om waterbronnen.

maandag 26 maart 2018/Auteur: Elise/Number of views (7671)/Comments (0)/
Hoogtepunten van de eerste internationale workshop in Frankrijk

Hoogtepunten van de eerste internationale workshop in Frankrijk

In het kader van het Horizon 2020-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'

Op 12 oktober vond de workshop 'Meeting grower needs: een optimaal beheer van irrigatie en fertigatie'plaats in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk. Hoogtepunten van de 1e internationale workshop, bezocht door 140 stakeholders uit 13 landen, kan je bekijken in volgend fragment:

 

woensdag 22 maart 2017/Auteur: Elise/Number of views (8265)/Comments (0)/
FERTINNOWA presenteert op Spaanse conferenties INTIA en VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH

FERTINNOWA presenteert op Spaanse conferenties INTIA en VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH

INTIA (Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias) 17-18.11.2016 - VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH 18.10.2017

FERTINNOWA verzorgde een presentatie tijdens de “VI Jornadas Nacionales sobre Agrometeorología” conferentie, georganiseerd door “Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias (INTIA)” op 17 en 18 november 2016. FERTINNOWA was eveneens aanwezig op de “VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH” conferentie, georganiseerd op 18 oktober 2016.

donderdag 23 februari 2017/Auteur: Elise/Number of views (7313)/Comments (0)/
Het gebruik van micro-irrigatiesystemen

Het gebruik van micro-irrigatiesystemen

In het kader van het RIGA-project 'Micro-irrigatie leidingen en druppelaars met anti-microbiële en anti-worteleigenschappen'

Het doel van het RIGA-project is het ontwikkelen van een nieuw druppelirrigatiesysteem (~T-tape) metanti-alg en antiworteleigenschappen. Dit zou de levensduur sterk moeten verhogen t.o.v. de bestaande druppelirrigatiesystemen. Het innovatieve systeem zal tevens zorgen voor een reductie in waterverbruik, maar ook in een dalend verbruik van ontsmettings- of reinigingsmiddelen. Er wordt gestreefd naar een duurzaam concept dat prijscompetitief zal zijn met bestaande systemen.

dinsdag 18 oktober 2016/Auteur: Elise/Number of views (10121)/Comments (0)/
De bouw van een fytobak

De bouw van een fytobak

In het kader van het demoproject: Sensibilisering rond puntvervuiling en bio-zuiveringssystemen in alle land- en tuinbouwsectoren in West- en Oost-Vlaanderen of Bioremediatie West

Voor de opbouw van de fytobak zijn heel wat variaties mogelijk. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In de film wordt één uitvoering beschreven met hieronder de benodigdheden. Neem ook een kijkje in de brochure 'Zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel: praktische-leidraad'

zaterdag 25 juni 2016/Auteur: Elise/Number of views (9317)/Comments (0)/
Bouw je eigen biofilter!

Bouw je eigen biofilter!

Terugblik op de demodagen 'Bouw je eigen biofilter'

Telers zijn er zich steeds meer van bewust dat spoel- en restvloeistoffen met gewasbeschermingsmiddelen niet zomaar in het oppervlaktewater mogen terecht komen. Er werd hiervoor 2 jaar lang intensief campagne gevoerd door het PCG en alle andere proefcentra in Vlaanderen. De jaren ervoor onderzochten deze centra de juiste en meest haalbare oplossingen. Dat onderzoek rendeert nu in een advies op maat voor de sector. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In de film wordt één uitvoering beschreven met hieronder de benodigdheden. Neem ook een kijkje in de brochure 'Zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel: praktische-leidraad'.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (13717)/Comments (0)/
RSS

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van