Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...
Opgelet! Vanaf vrijdag 4 juli extra beperkingen op het gebruik van oppervlaktewater in Oost-Vlaanderen
De waterpeilen in Oost-Vlaanderen blijven heel laag en er wordt de komende dagen geen significante regen voorspeld. Daarom heeft de gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, het tijdelijk onttrekkingsverbod voor de onbevaarbare waterlopen en publieke grachten opnieuw uitgebreid. Vanaf vrijdag 4 juli mag er tijdelijk geen water opgepompt worden uit 61 van de in totaal 152 onttrekkingszones in de provincie. Raadpleeg hiervoor de interactieve kaart op het onttrekkingsloket.
Het tijdelijk onttrekkingsverbod blijft van kracht tot zolang de waterpeilen niet hersteld zijn. De situatie wordt nauwgezet opgevolgd.
Deze applicatie is een handig hulpmiddel voor telers van bladgewassen grondteelt onder bescherming om te bepalen hoeveel water er moet worden gegeven. Op basis van metingen van kastemperatuur, relatieve vochtigheid en lichtintensiteit wordt bepaald hoeveel water de grond (=evaporatie) en het gewas (=transpiratie) verdampen. Via een beredeneerd model wordt berekend hoeveel water er in totaal moet worden gecompenseerd.
Hoewel de aardappelen dit jaar door het gunstige weer vroeg konden worden geplant, is dat geen garantie op een vroege oogst. Door de aanhoudende droogte is groeivertraging mogelijk.
Het is uiterst droog in Vlaanderen. De waterpeilen van de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen dalen bijgevolg snel. Vanaf vrijdag 9 mei zijn er verstrengde maatregelen.
Om verschillende watergiften te kunnen testen, varieerden we het aantal druppeldarmen waarbij elke druppeldarm evenveel water kon afgeven.
Druppelirrigatie kent een sterke groei, maar zowel telers als voorlichters hebben nog onvoldoende kennis over fertigatie waardoor deze grote meerwaarde van druppelirrigatie tot op heden onbenut blijft. Zo is er nog te weinig kennis over de toepassingsmogelijkheden van zowel vloeibare als wateroplosbare meststoffen voor fertigatie en over (nauwkeurige) doseringstechnieken.
Afgelopen seizoen lag een proef aan om te onderzoeken hoe verschillende irrigatiestrategieën de opbrengst van bataat beïnvloeden. Als gevolg van het natte seizoen kon slechts een beperkt onderscheid gemaakt worden in totale watergift. Desondanks werd toch gevonden dat grotere watergiften samengaan met hogere opbrengsten.
Op dinsdag 17 december vond het webinar ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden in openlucht’ plaats.
Door de veranderende klimaatomstandigheden neemt het belang van een dynamisch waterbeleid toe. Stuwen kunnen hiertoe bijdragen. We geven een overzicht van de types en de eigenschappen.
Tijdens de groeiseizoenen van afgelopen jaren kregen we steeds vaker te maken met weersextremen zoals droogte en hittegolven, waardoor telers zich sterk afvragen hoe te irrigeren en welke droogte-mitigerende maatregelen ze kunnen gebruiken. Het Vlaio LA-traject OrnAqua speelt in op deze vraag. Het heeft als doel om openluchtsiertelers in vollegrond praktisch toepasbare methodes aan te reiken om tot een beredeneerd en duurzaam watergebruik te komen, waarbij de commerciële plantkwaliteit verzekerd blijft.
Mei en april waren zeer nat, maar we kenden ook al jaren waarin het in die periode heel droog was. Net om problemen bij droogte zo veel mogelijk te voorkomen, lopen er enkele onderzoeken rond efficiënte irrigatie. We spraken daarover met Paulien De Clercq (UGent, Viaverda) en Ilse Delcour (Viaverda).
In het demonstratieproject ‘Duurzaam watergebruik bij sierteelt op containervelden’ wordt de efficiëntie van verschillende irrigatiedoppen gedurende twee jaar onder de loep genomen. Dit project, gericht op het verbeteren van het waterbeheer in de sierteelt, is relevanter dan ooit nu langdurige droogteperiodes steeds vaker voorkomen en een grote impact hebben op onze grondloze openluchtteelten.
Er was heel wat belangstelling voor het proefveldbezoek (bio)bloemen dat plaats vond op 31 juli te Destelbergen. De onderzoekers van Viaverda gaven er toelichting bij de lopende proeven en projecten.
De droogteproblematiek heeft een enorme economische impact op openlucht sierteeltbedrijven, die moeite hebben om aan voldoende kwalitatief gietwater te geraken. Gezien de toenemende frequentie van de droogteperiodes, moeten telers bewust gemaakt worden dat nu al actie nodig is. Door de grote variatie aan teelten en teeltsystemen in de sierteeltsector is er geen eenvoudige oplossing. Daarom zal een combinatie van een algemene en een bedrijfsspecifieke aanpak nodig zijn.
De Meetjeslandse landbouwsector heeft de voorbije jaren ernstig geleden onder de droogteproblematiek. Het regionaal Meetjeslandse klimaatadaptatieplan toont aan dat de effecten van de klimaatverandering in de komende decennia nog zullen toenemen en dat dit ernstige negatieve gevolgen voor de landbouwsector met zich mee zal brengen.
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
0032 (0)9 331 60 84
info@waterportaal.be
Stel je vraag!