X
GO

Brochures

2 miljoen liter melkwei

2 miljoen liter melkwei

Een proefproject startte in 2014 met deze wei in de regio Geraardsbergen

Dat is het 'overschot' bij de aanmaak van mattentaarten. De melkwei blijft achter na het koken en stremmen van melk en wordt vandaag noodgedwongen vermengd onder veevoeder of mest. Da's zonde, want het witte goedje bevat heel wat proteïnen, lactose en eiwitten.

De POM Oost-Vlaanderen startte in 2014, samen met de dienst Landbouw van de Provincie, een proefproject met deze wei in de regio Geraardsbergen. 

Zij staat voor een logistieke uitdaging rond het inzamelen en valoriseren van de lokale reststroom. Zo wordt zure melkwei onder meer verwerkt tot biodetergent.  Ook onderzoekt men nog andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld melkwei toevoegen als voedingssupplement in energiedrankjes.

Het verslag van dit onderzoek komt binnenkort op de website!

 

 

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (7139)/Comments (0)/
Categories: NieuwsPublicaties
Tags:
FOSCAP-project van start!

FOSCAP-project van start!

februari 2015

Het FOSCAP-project (acroniem voor “Fosfaatreductie in spuitstroom van sierteeltbedrijven via innovatieve fosfaatcaptatie”) demonstreert een eenvoudige en goedkope methode om fosfaten uit spuistroom te verwijderen door de chemische binding aan IOCS (Iron Oxide Coated Sand of ijzerkorrels met een zandkern) of aan granulaat van steekvast ijzerslib. Beide filtermaterialen zijn nevenproducten van de ontijzering bij drinkwaterbereiding en worden aangeleverd door het drinkwaterbedrijf Pidpa. 

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (9876)/Comments (0)/
Nieuwe fytobak op het PCG

Nieuwe fytobak op het PCG

Het principe van een fytobak is eenvoudig: een waterdichte en tegen inregenen afgeschermde bak wordt gevuld met substraat.

Puntlozing is één van de voornaamste oorzaken van vervuiling van oppervlakte- en grondwater met gewasbeschermingsmiddelen (GBM). Een belangrijk voorbeeld van puntlozing is lozing van spuitresten en spoelwater in de riool of in de nabijheid van oppervlaktewater. Reductie van dergelijke vervuiling blijft van groot belang om te komen tot een goede grond- en oppervlaktewater kwaliteit en zo te vermijden dat nog meer belangrijke GBM van de markt zouden verdwijnen. 

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (10222)/Comments (0)/
Zuivering van restvloeistoffen: praktische leidraad

Zuivering van restvloeistoffen: praktische leidraad

In het kader van het demoproject: Sensibilisering rond puntvervuiling en bio-zuiveringssystemen in alle land- en tuinbouwsectoren in West- en Oost-Vlaanderen of Bioremediatie West

Deze praktische leidraad bespreekt hoe een vul- en spoelplaats op het bedrijf kan aangelegd worden en welke systemen er bestaan om restvloeistoffen te verwerken. Aan de hand van de brochure kan bepaald worden hoeveel restvloeistof op het bedrijf aanwezig is en welk systeem het best past op het bedrijf. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de nodige vergunningen en de mogelijke subsidies. Bovendien kunt u zelf aan de slag gaan om een biofilter of fytobak te bouwen op basis van de handige beschrijvingen in de bijlagen. In deze brochure vindt u ook de contactgegevens van de adviseurs in de verschillende provincies terug. Zij staan steeds klaar om uw vragen te beantwoorden!

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (11717)/Comments (0)/
Nieuwe fytobak en biofilter ingehuldigd op het PCS

Nieuwe fytobak en biofilter ingehuldigd op het PCS

In 2002 werden op het PCS en het PCG de eerste fytobakken aangelegd in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen. Het was een primeur voor Vlaanderen. 

In 2014 was de tijd rijp om een nieuwe fytobak aan te leggen, volledig volgens de optimalisatie zoals bewezen in het onderzoek van de afgelopen 12 jaar.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (9462)/Comments (0)/
RSS
First2223242526272931

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van