X
GO

Dosering ontsmettingsmiddel

Actieve chloor

Dosering van chloor is door zijn oxiderende werking effectief tegen bacteriën en virussen. Tevens kan hiermee de geur uit regenwater gehaald worden door oxidatie van de verantwoordelijke stoffen. Bij ontsmetting van water met chloor wordt gebruikt gemaakt van chloorgas of chloor onder de vorm van natrium- of calciumhypochloriet.

Chloor inactiveert bacteriën snel maar reageert ook snel weg in aanwezigheid van organische materie (CZV). Het is van belang dat er voldoende chloor aanwezig is om een doeltreffende ontsmetting te garanderen. Daarom moet chloor in die mate gedoseerd worden zodat een zeker residu aan chloor kan gegarandeerd worden. Chloor moet gemeten worden als vrij chloor (geen totaal chloor), aangezien vrij chloor de antimicrobiële component is. Chloor dient gebruikt te worden bij een pH lager dan 7 om maximale antimicrobiële werking te garanderen. Er wordt aangeraden te werken bij pH 6,5. Werken bij pH waarden lager dan 5 veroorzaakt de vorming van ongewenst chloorgas en vergroot het corrosief vermogen. Om een effectieve bacteriële ontsmetting te bekomen moet het water zeker 20 minuten in contact staan met het chloor en wordt aangeraden de concentratie aan de chloorverdeler op 2 à 3 ppm te houden. In de drinkers van vee zelf zou ongeveer 0,5 ppm moeten teruggevonden worden. Afhankelijk van de graad van de bacteriële besmetting kan een hogere dosis nodig zijn. De residuen mogen echter niet te hoog zijn. Dit om schade aan groenten en fruit of neveneffecten bij dieren te vermijden. Het (ineens) doseren van teveel chloor moet ook vermeden worden. Dit leidt tot nodeloos verbruik en vergroot de kans op het vormen van nevenproducten. Daarom is het van groot belang om correct te doseren en afhankelijk van de bestemming van het water het chloorresidu te controleren.

 

Chloordioxide

Deze methode komt uit de waterleidingindustrie. Chloordioxide wordt op het bedrijf zelf aangemaakt door zoutzuur met natriumchloriet te laten reageren. Het gevormde gas wordt in een lage concentratie aan het gietwater toegevoegd of geïnjecteerd in de leiding. Chloordioxide is niet afhankelijk van de pH en de temperatuur. Het werkt snel en lang en het gas lost volledig op. Er ontstaan ook geen bijproducten. Chloordioxide geeft een goede en langdurige waterontsmetting en verandert de smaak of geur van het water niet. Een eenvoudige doseerpomp volstaat om de oplossing in de waterleiding te doseren. De hoeveelheid oplossing is afhankelijk van de kwaliteit van het te zuiveren water.

 

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide is een krachtig oxideermiddel dat een goede werking heeft tegen micro-organismen. Het reageert met een groot aantal stoffen, aangezien het zorgt voor de oxidatie van het celmembraan en celmetabolisme. Een eenvoudige doseerpomp volstaat om de oplossing in de waterleiding te doseren. Bij de reactie komt er gas (lucht) vrij. Belangrijk is dat de installatie (op het hoogste punt) automatisch kan ontlucht worden!

Waterstofperoxide is een heel onstabiel oxidans. Daarom worden er stabilisatoren zoals zilvernitraat of perazijnzuur toegevoegd. Hierdoor heeft het peroxide een langere houdbaarheid. De activering van waterstofperoxide wordt beïnvloed door de pH van het water, de temperatuur en de aanwezigheid van organisch materiaal.  Er ontstaan geen bijproducten, maar bij een hoge dosering kan waterstofperoxide schade aan de wortelpunten van planten veroorzaken. Met zogenaamde peroxide-teststrookjes is de concentratie in het water vast te stellen.

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van