X
GO

Waterbeschikbaarheid tijdens droogte !

Hieronder vindt u alle recente informatie over droogtemaatregelen en eventuele oppompbeperkingen in Oost-Vlaanderen.

Hoe bouw ik een biofilter?

Hoe bouw ik een biofilter?

Handleiding voor de bouw van een biofilter om restvloeistoffen van de gewasbescherming te verwerken en zo puntvervuiling te vermijden.

Met een biozuiveringssysteem (bv. biofilter of fytobak) kan je puntvervuiling van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen voorkomen. Dit kan door het spuittoestel correct te reinigen op een daartoe voorziene vul- en spoelplaats en het restwater nadien te verwerken met een biozuiveringssysteem. Voor de opbouw van een biofilter zijn heel wat variaties mogelijk m.b.t. type slangen, koppelingen, kraantjes, druppeldarm, pomp, enz. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In dit document wordt één type uitvoering beschreven waarmee wij op het PCS de meeste en beste ervaring hebben.

maandag 30 oktober 2017/Auteur: Elise/Number of views (16034)/Comments (0)/ Article rating: 4.5
Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017

Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers.

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers, zeker in jaren zoals 2017. Vanuit het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond en het PCG spelen we hier samen op in. Dit demomoment toont diverse systemen van irrigatie of fertigatie. Dit laatste verdient ook aandacht, efficiënte bemesting gekoppeld aan watergift. Evoluties en nieuwigheden van irrigatietechnieken komen aanbod om zo met minder water een beter resultaat te behalen.

dinsdag 26 september 2017/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (9359)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Presentatie studienamiddag: Het water op de juiste plaats

Presentatie studienamiddag: Het water op de juiste plaats

Voor rundvee-, varkens- en pluimveehouderij - 28.02.2017 te Geel - 06.03.2017 Beitem - 08.03.2017 Heurne (Oudenaarde)

Presentaties van de studienamiddagen 'Het water op de juiste plaats' waarin diverse aspecten van waterproblematiek en watermanagement op het landbouwbedrijf worden toegelicht.

woensdag 5 april 2017/Auteur: Elise/Number of views (9522)/Comments (0)/ Article rating: 5.0
Hoogtepunten van de eerste internationale workshop in Frankrijk

Hoogtepunten van de eerste internationale workshop in Frankrijk

In het kader van het Horizon 2020-project 'FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops'

Op 12 oktober vond de workshop 'Meeting grower needs: een optimaal beheer van irrigatie en fertigatie'plaats in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk. Hoogtepunten van de 1e internationale workshop, bezocht door 140 stakeholders uit 13 landen, kan je bekijken in volgend fragment:

 

woensdag 22 maart 2017/Auteur: Elise/Number of views (8453)/Comments (0)/ Article rating: No rating
FERTINNOWA presenteert op Spaanse conferenties INTIA en VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH

FERTINNOWA presenteert op Spaanse conferenties INTIA en VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH

INTIA (Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias) 17-18.11.2016 - VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH 18.10.2017

FERTINNOWA verzorgde een presentatie tijdens de “VI Jornadas Nacionales sobre Agrometeorología” conferentie, georganiseerd door “Instituto Navarro de Tecnologías e Infraestructuras Agroalimentarias (INTIA)” op 17 en 18 november 2016. FERTINNOWA was eveneens aanwezig op de “VI Jornadas del grupo de Fertilización de la SECH” conferentie, georganiseerd op 18 oktober 2016.

donderdag 23 februari 2017/Auteur: Elise/Number of views (7501)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Workshop: Een optimaal beheer van irrigatie en fertigatie

Workshop: Een optimaal beheer van irrigatie en fertigatie

Deze workshop ging door op 12.10.2016 in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk.

Op 12 oktober 2016 vond de workshop “Meeting grower’s needs: optimal management of irrigation and fertigation” plaats in Saint-Pol-de-Léon, Frankrijk. De workshop is bezocht door 140 stakeholders uit 13 landen. De terugkoppeling van deze stakeholders was zeer positief. De workshop werd door hen beschreven als zeer bruikbaar, inspirerend en een uitdaging om vanuit de telers hun visie te denken. De uitkomsten van de workshops zullen de komende 2 jaar gebruikt worden als feedback in het project om de barrières in waterhuishouding voor telers te identificeren. Barrières die gerelateerd zijn aan het verbeteren van waterefficiëntie en input-reducerende maatregelen aan het adres van de telers.

donderdag 23 februari 2017/Auteur: Elise/Number of views (7277)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Het gebruik van micro-irrigatiesystemen

Het gebruik van micro-irrigatiesystemen

In het kader van het RIGA-project 'Micro-irrigatie leidingen en druppelaars met anti-microbiële en anti-worteleigenschappen'

Het doel van het RIGA-project is het ontwikkelen van een nieuw druppelirrigatiesysteem (~T-tape) metanti-alg en antiworteleigenschappen. Dit zou de levensduur sterk moeten verhogen t.o.v. de bestaande druppelirrigatiesystemen. Het innovatieve systeem zal tevens zorgen voor een reductie in waterverbruik, maar ook in een dalend verbruik van ontsmettings- of reinigingsmiddelen. Er wordt gestreefd naar een duurzaam concept dat prijscompetitief zal zijn met bestaande systemen.

dinsdag 18 oktober 2016/Auteur: Elise/Number of views (10346)/Comments (0)/ Article rating: 5.0
Ontsmettingssystemen in de sierteelt

Ontsmettingssystemen in de sierteelt

Opvolging van de werking van nieuw geplaatste ontsmettingssystemen in de sierteelt

Glastuinbouwbedrijven moeten volgens het Mestdecreet voor hun teelt onder permanente overkapping waar voedingswater wordt toegediend, ten laatste tegen 1 januari 2011 beschikken over een opvang met een opslagcapaciteit voor de spuistroom geproduceerd gedurende 6 maand. Voor de meeste sierteeltbedrijven zal het aangewezen zijn te werken volgens een gesloten teeltsysteem met waterrecirculatie om aan de normen en eisen van het Mestdecreet te kunnen voldoen. De verplichte opvangcapaciteit voor spuistroom is bij recirculatie immers veel kleiner. Bovendien mag de buffertank voor recirculatie als opslagcapaciteit voor spuistroom worden beschouwd.

maandag 27 juni 2016/Auteur: Marijke Dierickx/Number of views (9214)/Comments (0)/ Article rating: 5.0
Categories: NieuwsPublicaties
Tags:
De bouw van een fytobak

De bouw van een fytobak

In het kader van het demoproject: Sensibilisering rond puntvervuiling en bio-zuiveringssystemen in alle land- en tuinbouwsectoren in West- en Oost-Vlaanderen of Bioremediatie West

Voor de opbouw van de fytobak zijn heel wat variaties mogelijk. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In de film wordt één uitvoering beschreven met hieronder de benodigdheden. Neem ook een kijkje in de brochure 'Zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel: praktische-leidraad'

zaterdag 25 juni 2016/Auteur: Elise/Number of views (9564)/Comments (0)/ Article rating: No rating
Impact waterkwaliteit en irrigatiebeheer

Impact waterkwaliteit en irrigatiebeheer

In het kader van het European Cooperation in Science and Technology (COST) FA COST Action FA1105 project - BioGreenhouse

Het handboek 'Impact van waterkwaliteit en irrigatiebeheer in de biologische glastuinbouw' is een unieke bron van informatie voor kwekers, onderzoekers, studenten, docenten, consultants en leveranciers die betrokken zijn bij de biologische beschutte teelt. Deze publicatie kan helpen bij het ontwikkelen en implementeren van meer duurzame strategieën in verband met irrigatie in de biologische glastuinbouw.

vrijdag 22 april 2016/Auteur: Elise/Number of views (9389)/Comments (0)/ Article rating: No rating
RSS
1234567

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 381 86 85

   info@waterportaal.be

Met steun van