X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Mogelijkheden opslag en opwaarderen van alternatieve waterbronnen

Mogelijkheden opslag en opwaarderen van alternatieve waterbronnen

De kwaliteit van bepaalde waterbronnen kan zowel verbeterd worden door bijmenging van andere waterbronnen, als door specifieke waterbehandeling.

De kwaliteit van bepaalde waterbronnen kan zowel verbeterd worden door bijmenging van andere waterbronnen, als door specifieke waterbehandeling. Bijmengen van regenwater aan ondiep grondwater kan bijvoorbeeld het zout- of ijzergehalte tot een aanvaardbaar niveau terugbrengen. Investering in opvang en opslag van hemelwater kan dan goedkoper zijn dan investeren in bvb een omgekeerde osmosesysteem of een ontijzeringsinstallatie. Als de kwaliteit van het water niet voldoet, zijn er in het geval van bacteriologische verontreiniging tal van ontsmettingsproducten en technieken in de handel om het water te behandelen. Het spreekt voor zich dat ook de verwijdering van de bron van de besmetting een oplossing kan bieden. Bacteriologische besmettingen op veeteeltbedrijven vinden bijna steeds hun oorsprong in een bevuiling door mest of in het ontstaan van een biofilm in de leidingen. Ook bij chemische verontreinigingen is het belangrijk om de bron van vervuiling te elimineren.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (2777)/Comments (0)/
Bouw je eigen biofilter!

Bouw je eigen biofilter!

Terugblik op de demodagen 'Bouw je eigen biofilter'

Telers zijn er zich steeds meer van bewust dat spoel- en restvloeistoffen met gewasbeschermingsmiddelen niet zomaar in het oppervlaktewater mogen terecht komen. Er werd hiervoor 2 jaar lang intensief campagne gevoerd door het PCG en alle andere proefcentra in Vlaanderen. De jaren ervoor onderzochten deze centra de juiste en meest haalbare oplossingen. Dat onderzoek rendeert nu in een advies op maat voor de sector. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In de film wordt één uitvoering beschreven met hieronder de benodigdheden. Neem ook een kijkje in de brochure 'Zuivering van restvloeistoffen van het spuittoestel: praktische-leidraad'.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (13721)/Comments (0)/
2 miljoen liter melkwei

2 miljoen liter melkwei

Een proefproject startte in 2014 met deze wei in de regio Geraardsbergen

Dat is het 'overschot' bij de aanmaak van mattentaarten. De melkwei blijft achter na het koken en stremmen van melk en wordt vandaag noodgedwongen vermengd onder veevoeder of mest. Da's zonde, want het witte goedje bevat heel wat proteïnen, lactose en eiwitten.

De POM Oost-Vlaanderen startte in 2014, samen met de dienst Landbouw van de Provincie, een proefproject met deze wei in de regio Geraardsbergen. 

Zij staat voor een logistieke uitdaging rond het inzamelen en valoriseren van de lokale reststroom. Zo wordt zure melkwei onder meer verwerkt tot biodetergent.  Ook onderzoekt men nog andere toepassingen, zoals bijvoorbeeld melkwei toevoegen als voedingssupplement in energiedrankjes.

Het verslag van dit onderzoek komt binnenkort op de website!

 

 

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (6967)/Comments (0)/
Categories: NieuwsPublicaties
Tags:
FOSCAP-project van start!

FOSCAP-project van start!

februari 2015

Het FOSCAP-project (acroniem voor “Fosfaatreductie in spuitstroom van sierteeltbedrijven via innovatieve fosfaatcaptatie”) demonstreert een eenvoudige en goedkope methode om fosfaten uit spuistroom te verwijderen door de chemische binding aan IOCS (Iron Oxide Coated Sand of ijzerkorrels met een zandkern) of aan granulaat van steekvast ijzerslib. Beide filtermaterialen zijn nevenproducten van de ontijzering bij drinkwaterbereiding en worden aangeleverd door het drinkwaterbedrijf Pidpa. 

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (9670)/Comments (0)/
Nieuwe fytobak op het PCG

Nieuwe fytobak op het PCG

Het principe van een fytobak is eenvoudig: een waterdichte en tegen inregenen afgeschermde bak wordt gevuld met substraat.

Puntlozing is één van de voornaamste oorzaken van vervuiling van oppervlakte- en grondwater met gewasbeschermingsmiddelen (GBM). Een belangrijk voorbeeld van puntlozing is lozing van spuitresten en spoelwater in de riool of in de nabijheid van oppervlaktewater. Reductie van dergelijke vervuiling blijft van groot belang om te komen tot een goede grond- en oppervlaktewater kwaliteit en zo te vermijden dat nog meer belangrijke GBM van de markt zouden verdwijnen. 

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (9956)/Comments (0)/
Zuivering van restvloeistoffen: praktische leidraad

Zuivering van restvloeistoffen: praktische leidraad

In het kader van het demoproject: Sensibilisering rond puntvervuiling en bio-zuiveringssystemen in alle land- en tuinbouwsectoren in West- en Oost-Vlaanderen of Bioremediatie West

Deze praktische leidraad bespreekt hoe een vul- en spoelplaats op het bedrijf kan aangelegd worden en welke systemen er bestaan om restvloeistoffen te verwerken. Aan de hand van de brochure kan bepaald worden hoeveel restvloeistof op het bedrijf aanwezig is en welk systeem het best past op het bedrijf. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de nodige vergunningen en de mogelijke subsidies. Bovendien kunt u zelf aan de slag gaan om een biofilter of fytobak te bouwen op basis van de handige beschrijvingen in de bijlagen. In deze brochure vindt u ook de contactgegevens van de adviseurs in de verschillende provincies terug. Zij staan steeds klaar om uw vragen te beantwoorden!

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (11475)/Comments (0)/
Nieuwe fytobak en biofilter ingehuldigd op het PCS

Nieuwe fytobak en biofilter ingehuldigd op het PCS

In 2002 werden op het PCS en het PCG de eerste fytobakken aangelegd in samenwerking met de Provincie Oost-Vlaanderen. Het was een primeur voor Vlaanderen. 

In 2014 was de tijd rijp om een nieuwe fytobak aan te leggen, volledig volgens de optimalisatie zoals bewezen in het onderzoek van de afgelopen 12 jaar.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Els Pauwels; Marijke Dierickx/Number of views (9238)/Comments (0)/
Fosfor-project van start!

Fosfor-project van start!

Actief beheer en uitmijning van fosfaat voor optimale P efficiëntie en terugdringen van fosfaatverliezen op perceelsniveau (A_Propeau) - (01/11/2014 - 31/10/2018)

Nutriënten en nutriëntenoverschotten staan momenteel centraal in de Vlaamse land- en tuinbouw. Ondanks zware inspanningen blijft de waterkwaliteit met betrekking tot stikstof en fosfor in heel wat meetpunten voor grond- en oppervlaktewater ver boven de norm. Vooral de fosforconcentraties blijken de laatste jaren nagenoeg stabiel te blijven op een hoog niveau. De fosforproblematiek komt steeds sterker naar voor als dwingender en moeilijke oplosbaar dan de stikstofproblematiek.

vrijdag 25 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (7552)/Comments (0)/
Nieuw percolatieveld op het PCG

Nieuw percolatieveld op het PCG

Een percolatie(riet)veld is eigenlijk een grote kuip met substraat waarover het afvalwater wordt verdeeld.

Werkzaamheden op land- en tuinbouwbedrijven gaan gepaard met de productie van bedrijfsafvalwater en huishoudelijk afvalwater. Dit afvalwater kan niet ongezuiverd in oppervlaktewater worden geloosd. Als het technisch niet haalbaar is om het bedrijf aan te sluiten op een centrale zuivering, staat de landbouwer zelf in voor de zuivering van het afvalwater. Een percolatieveld kan hier een oplossing bieden.

donderdag 24 maart 2016/Auteur: Elise/Number of views (11654)/Comments (0)/
Druppelaars: microbiële en antiworteleigenschappen

Druppelaars: microbiële en antiworteleigenschappen

In het kader van het Europees RIGA project (EU CIP Eco Innovation)

PCS en PCG werken samen mee aan het RIGA-project. Dit is een Europese samenwerking met partnersuit Spanje (Aimplas en Galloplast) en Italië (Cersaa en Irritec), waarin een meer duurzaam druppel irrigatiesysteem ontwikkeld wordt.

zondag 10 mei 2015/Auteur: Elise/Number of views (11715)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Recirculatie van water in de tuinbouw

Recirculatie van water in de tuinbouw

Het installeren van een recirculatiesysteem met hergebruik van drainwater.

Deze brochure is een leidraad bij technische vragen met betrekking tot het installeren van een recirculatiesysteem met hergebruik van drainwater. Door efficiënter gebruik van water en meststoffen verlagen de kosten van de teelt.

dinsdag 27 mei 2014/Auteur: Elise/Number of views (11323)/Comments (0)/
Opvang en opslag van hemelwater en drainagewater

Opvang en opslag van hemelwater en drainagewater

Duurzaam watergebruik op het tuinbouwbedrijf met informatie over wateropvang en wateropslag

Praktische informatie ivm wateropvang en diverse mogelijkheden van wateropslag met vermelding van de kostprijs.

zondag 17 april 2011/Auteur: Elise/Number of views (10897)/Comments (0)/
Tags: tuinbouw
Landbouw en water: een overzicht van de reglementen en nuttige informatie

Landbouw en water: een overzicht van de reglementen en nuttige informatie

Reglementeringen ivm water: waterlopen en beleid, knelpunten, waterzuivering en -hergebruik

Brochures over de reglementeringen ivm water: deel 1 waterlopen en waterbeleid - deel 2 knelpunten - deel 3 waterzuivering, waterhergebruik, waterzuivering, voorkomen van vervuilende emissies naar water

woensdag 15 december 2010/Auteur: Elise/Number of views (9923)/Comments (0)/
Integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven

Integraal waterbeheer op land- en tuinbouwbedrijven

Waterbeheer en uitleg over systemen voor het hergebruik van afvalwater op land- en tuinbouwbedrijven

Brochure ivm waterbeheer en uitleg over systemen voor het hergebruik van afvalwater op land- en tuinbouwbedrijven.

woensdag 28 juli 2010/Auteur: Elise/Number of views (10360)/Comments (0)/
Kleinschalige waterzuivering in land- en tuinbouw

Kleinschalige waterzuivering in land- en tuinbouw

Waterzuiveringssytemen voor toepassingen in de land- en tuinbouw met schema's en kostprijs

Brochure met uitleg over de kleinschalige waterzuiveringssystemen gebruikt in de land- en tuinbouw.

maandag 15 september 2003/Auteur: Elise/Number of views (11111)/Comments (0)/
RSS
First234567810

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van