X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Uitbreiding FERTINNOWA technologie database

Uitbreiding FERTINNOWA technologie database

Een nieuwe serie van technologieën gerelateerd aan irrigatie- en bemestingsmanagement toegevoegd.

In november 2017 is er een nieuwe serie van technologieën gerelateerd aan irrigatie- en bemestingsmanagement toegevoegd aan de FERTINNOWA technologie database. Op dit moment bestaat deze database uit meer dan 80 technologieën en de komende weken zal dit aantal aanzienlijk worden uitgebreid.

maandag 26 maart 2018/Auteur: Elise/Number of views (7675)/Comments (0)/
Irrigeren in openlucht: geen luxe, wel noodzaak

Irrigeren in openlucht: geen luxe, wel noodzaak

In het kader van het demoproject 'Beredeneerd beregenen van openluchtgroenten en aardappelen'

Efficiënt beregenen van openluchtgroenten en aardappelen vergt echter veel kennis. Telers zijn dikwijls onzeker over het tijdstip van de beregening, de hoeveelheid water en welke techniek nu het meest rendabel is voor hun teelt. Bovendien hebben ze ook niet altijd een goed zicht op de kosten die gepaard gaan met irrigatie (investeringskosten, energie- en waterkosten, arbeid ...). Er is duidelijk nood aan meer begeleiding om het beschikbare water beredeneerd in te zetten.

donderdag 25 januari 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (8260)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Tags: irrigatie
Aanleg eerste openbare vulplaats in Sint-Gillis-Waas

Aanleg eerste openbare vulplaats in Sint-Gillis-Waas

In het kader van het Plattelandsproject

Puntvervuilingen hebben een negatieve impact op de waterkwaliteit van waterlopen. De aanleg van een eerste openbare vulplaats in Oost-Vlaanderen komt hieraan tegemoet. Directe verliezen beperken en landbouwers en loonsproeiers milieubewuster laten omgaan met gewasbeschermingsmiddelen zijn de doelstellingen binnen dit plattelandsproject van de provincie Oost-Vlaanderen.

donderdag 25 januari 2018/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (8216)/Comments (0)/
Categories: Nieuws
Biofilter op het College ten Doorn officieel ingehuldigd

Biofilter op het College ten Doorn officieel ingehuldigd

De school wil leerlingen inwijden in de techniek van biologische zuivering van restwater met gewasbeschermingsmiddelen.

Op vrijdag 10 november werd de biofilter op het College ten Doorn onder ruime belangstelling van de stad Eeklo, land- en tuinbouwverenigingen, het katholiek onderwijs en het schoolbestuur in gebruik genomen. Daarnaast werd het infobord officieel ingehuldigd.

woensdag 13 december 2017/Auteur: Elise/Number of views (7731)/Comments (0)/
Categories: NieuwsAfvalwater
Hoe bouw ik een biofilter?

Hoe bouw ik een biofilter?

Handleiding voor de bouw van een biofilter om restvloeistoffen van de gewasbescherming te verwerken en zo puntvervuiling te vermijden.

Met een biozuiveringssysteem (bv. biofilter of fytobak) kan je puntvervuiling van het oppervlaktewater door gewasbeschermingsmiddelen voorkomen. Dit kan door het spuittoestel correct te reinigen op een daartoe voorziene vul- en spoelplaats en het restwater nadien te verwerken met een biozuiveringssysteem. Voor de opbouw van een biofilter zijn heel wat variaties mogelijk m.b.t. type slangen, koppelingen, kraantjes, druppeldarm, pomp, enz. Het principe blijft echter steeds hetzelfde. In dit document wordt één type uitvoering beschreven waarmee wij op het PCS de meeste en beste ervaring hebben.

maandag 30 oktober 2017/Auteur: Elise/Number of views (15797)/Comments (0)/
NuReDrain EUropees project voor verwijdering en recuperatie van nutriënten uit drainwater

NuReDrain EUropees project voor verwijdering en recuperatie van nutriënten uit drainwater

NuReDrain richt zich op de ontwikkeling van een technologie voor het recupereren van fosfor en het verwijderen van fosfor en stikstof in agrarische reststromen zoals in drainagewater en spuistroom

De regio rond de Noordzee is een intensief landbouwgebied. We kunnen er niet naast kijken dat nutriëntenemissies vanuit landbouw resulteren in eutrofiëring van rivieren, meren, estuaria en kustgebieden. Het Europese project NuReDrain richt zich daarom op de ontwikkeling van een technologie voor het recupereren van fosfor en het verwijderen van fosfor en stikstof in  agrarische reststromen, zoals in drainagewater en spuistroom.

vrijdag 6 oktober 2017/Auteur: Elise/Number of views (9353)/Comments (0)/
Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017

Irrigatiegids Werktuigdagen Oudenaarde 23-24 september 2017

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers.

Lager energieverbruik, efficiënt watergebruik en kostprijs van beregening zijn pertinente vragen van telers, zeker in jaren zoals 2017. Vanuit het Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond en het PCG spelen we hier samen op in. Dit demomoment toont diverse systemen van irrigatie of fertigatie. Dit laatste verdient ook aandacht, efficiënte bemesting gekoppeld aan watergift. Evoluties en nieuwigheden van irrigatietechnieken komen aanbod om zo met minder water een beter resultaat te behalen.

dinsdag 26 september 2017/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (9224)/Comments (0)/
Nitraten in drainagewater reduceren met mobiele zuiveringsinstallatie

Nitraten in drainagewater reduceren met mobiele zuiveringsinstallatie

In het kader van het LA-traject 'Innoverende aanpak voor nitraatreductie in land- en tuinbouwgebieden'

Ondanks een strenge en doordachte bemesting spoelen er bij openluchtteelten nog te vaak nitraten door via het drainagewater. Deze nitraten kunnen een overschrijding van de nitraatnorm aan het MAP-meetpunt veroorzaken. Een zuiveringstechniek uit de glastuinbouw werd aangepast voor de denitrificatie van velddrainagewater. De eerste installatie wordt dit najaar operationeel.

woensdag 6 september 2017/Auteur: Elise/Number of views (8453)/Comments (0)/
Categories: NieuwsAfvalwater
Droogte 2017: stap naar gemeentelijke schadecommissie

Droogte 2017: stap naar gemeentelijke schadecommissie

Het is belangrijk zo snel mogelijk de gemeentelijke schadecommissie aan te spreken!!!

Indien u schade ondervindt door de extreme droogte, is het belangrijk zo snel mogelijk de gemeentelijke schadecommissie aan te spreken. De uiterste datum voor de gemeenten om de ontvangen dossiers in te dienen met de voorlopige vaststellingen van het aantal schadegevallen uit hun gemeente is 8 september.

vrijdag 28 juli 2017/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (5668)/Comments (0)/
Categories: Nieuws
Uitwisseling van innovatieve technieken voor duurzaam watergebruik in gefertigeerde teelten

Uitwisseling van innovatieve technieken voor duurzaam watergebruik in gefertigeerde teelten

In het kader van het Europees project FERTINNOWA - Transfer of INNOvative techniques for sustainable WAter use in FERtigated crops

Ook vandaag hebben nog heel wat tuinbouwregio’s problemen om aan de Europese waterwetgeving te voldoen. Ze kampen met een tekort aan kwalitatief water of slagen er niet in hun milieu-impact voldoende in te perken. FERTINNOWA wil deze problemen aanpakken door op internationaal niveau technologieën, kennis en ervaringen uit te wisselen en dit toe te passen op bedrijfsniveau om zo een meer duurzaam watergebruik in de gefertigeerde groente-, fruit- en sierteelt na te streven.

dinsdag 18 juli 2017/Auteur: Elise/Number of views (6726)/Comments (0)/
FERTINNOWA's technologie database!

FERTINNOWA's technologie database!

Ontdek FERTINNOWA's technologie databank!

FERTINNOWA ontwikkelde een kennisbasis waarin alle relevante informatie is opgenomen. De Technologische database is niet alleen bedoeld om informatie te verstrekken over de vijf hoofdonderwerpen van FERTINNOWA (waterbron en -beschikbaarheid, verbetering van de irrigatie waterkwaliteit, irrigatie/fertigatie apparatuur, irrigatie/fertigation management en beperking van de milieueffect) maar ook het mogelijk maken om kennis te delen met anderen. De technologie database biedt gemakkelijke toegang en de mogelijkheid voor adviseurs, industrie en telers om op de beschikbare informatie te reageren en hun kennis en ervaring toe te voegen, waardoor wetenschappelijke en praktische kennis wordt geïntegreerd.

maandag 17 juli 2017/Auteur: Elise/Number of views (7892)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Normen voor water om te beregenen?

Normen voor water om te beregenen?

Waterkwaliteit moet voldoen aan de kwaliteitsnormen die we kunnen indelen naar gelang de chemische en microbiologische normen

Wanneer een landbouwer beslist zijn gewassen te beregenen, stelt men niet altijd de vraag of de waterkwaliteit wel voldoet. De inzetbaarheid van water voor beregeningsdoeleinden is afhankelijk van verschillende kwaliteitsnormen die we kunnen indelen naar gelang de chemische en microbiologische normen.

vrijdag 30 juni 2017/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (8670)/Comments (0)/
Water capteren van oppervlaktewateren, hoe?

Water capteren van oppervlaktewateren, hoe?

Met focus op de vergunningen en heffingen voor de captatie van oppervlaktewater

Door de droogte dit voorjaar, is het thema water actueler dan ooit. Land- en tuinbouwers hebben nood aan water om teelten te beregenen. Het is van belang om spaarzaam met het beschikbare water om te springen en ook alternatieven naast grondwater, zoals hemelwater en oppervlaktewater, aan te spreken. Dit bericht focust op de vergunningen en heffingen voor de captatie van oppervlaktewater.

vrijdag 30 juni 2017/Auteur: Greet Tavernier/Number of views (9055)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Geen aardappelen zonder water

Geen aardappelen zonder water

Investeren in beregening is een slimme zet.

Voor bewaaraardappelen zijn over een volledig teeltseizoen 4 tot 10 beregeningsbeurten te adviseren, o.a. afhankelijk van het weer en de grondsoort. Jaar na jaar mogen m.a.w. duidelijke meeropbrengsten verwacht worden. Overigens vertaalt beregening zich niet alleen in een hogere opbrengst. Irrigatie komt ook de uniformiteit van de knollen ten goede. Beregening draagt in hete periodes ook bij tot een lagere temperatuur in de rug en beperkt op die manier het risico op doorwas.

donderdag 1 juni 2017/Auteur: Elise/Number of views (8233)/Comments (0)/
Categories: NieuwsIrrigatie
Tags: irrigatie
Presentatie studienamiddag: Het water op de juiste plaats

Presentatie studienamiddag: Het water op de juiste plaats

Voor rundvee-, varkens- en pluimveehouderij - 28.02.2017 te Geel - 06.03.2017 Beitem - 08.03.2017 Heurne (Oudenaarde)

Presentaties van de studienamiddagen 'Het water op de juiste plaats' waarin diverse aspecten van waterproblematiek en watermanagement op het landbouwbedrijf worden toegelicht.

woensdag 5 april 2017/Auteur: Elise/Number of views (9385)/Comments (0)/
RSS
First2345681011

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van