X
GO

 

Hieronder vindt u een overzicht van het actueel nieuws. Via de tags kan u verder zoeken binnen een bepaald thema zoals bemesting, project, ...

Actueel nieuws

Irrigatieleidingen met nieuwe functionaliteiten

Irrigatieleidingen met nieuwe functionaliteiten

Antimicrobiële additieven in micro-irrigatie leidingen verminderen de vorming van een biofilm

Auteur: Elise/woensdag 19 oktober 2016/Categories: Nieuws, Irrigatie

 

Efficiënt watergebruik

In de huidige tijden waarin het klimaat minder voorspelbaar is en het hergebruik van grondstoffen steeds belangrijker wordt, zijn een efficiënt en duurzaam watergebruik, alsook het beperken van plastiekafval, absolute prioriteiten. In Mediterrane regio’s is het waterprobleem zelfs nog een stuk kritischer dan bij ons. Daarom is het gebruik van micro-irrigatiesystemen zeer voordelig, omdat op deze manier het water optimaal benut wordt, in vergelijking met de traditionele irrigatiesystemen. Deze systemen zorgen namelijk voor een water afgifte enkel daar waar de plant het nodig heeft.

Bij veel irrigatiesystemen wordt bovendien niet ontsmet water gebruikt of wordt water veelvuldiggerecirculeerd. Dit leidt vaak tot de ontwikkeling van diverse soorten:

 • Algen
 • Schimmels
 • Bacteriën.

Deze kunnen een biofilm vormen aan de binnenzijde van de irrigatieleiding, met een ongelijke waterafgifte tot gevolg. Ook is het risico op de verspreiding van ziekten reëel. Om deze biofilm te verwijderen wordt momenteel gebruik gemaakt van diverse chemische producten en/of peroxide, of worden de leidingen regelmatig vervangen. Daarenboven groeien de wortels van de planten soms in de druppelaars, wanneer ze op zoek gaan naar water, wat leidt tot verstopping. Hiertegen worden momenteel milieubelastendeherbiciden gebruikt.

         
 
Validatieproef met de Riga darmen bij Spathiphyllum
    
Validatieproef met de Riga darmen bij sla en courgette
 
   Foto: Validatieproef met de Riga darmen bij sla en courgette    Foto: Validatieproef met de Riga darmen bij Spathiphyllum  

 

Irrigatieleidingen met nieuwe functionaliteiten

Deze nadelen kunnen aangepakt worden door de implementatie van nieuwe functionaliteiten in de micro-irrigatieleiding, gebaseerd op het gebruik van antimicrobiële en antiwortel additieven, zonder de teeltkwaliteit noch productie (negatief) te beïnvloeden. Dankzij het RIGA project werd zo een verbeterd micro-irrigatiesysteem ontwikkeld.

Labotesten om de concentratie antimicrobiële additieven te bepalen

Foto: Labotesten om de concentratie antimicrobiële additieven te bepalen

Aan dit onderzoek namen 6 partners uit 3 landen deel: Italië, België en Spanje. Het project werd gecoördineerd door AIMPLAS, een productontwikkelaar uit Spanje.

GALLOPLAST, eveneens een Spaanse partner, was binnen het RIGA-project de expert in de productie van masterbatch (grondstof voor de plastiek). Hun belangrijkste taak was, ondersteund door AIMPLAS, de ontwikkeling van een masterbatch met een hoge hoeveelheid aan antimicrobiële en antiwortel eigenschappen, die daarna door IRRITEC, uit Italië, gebruikt werd voor de productie van de irrigatieleidingen.

GALLOPLAST ontwikkelde 2 masterbatches, één met antimicrobiële en één met antiwortel eigenschappen.

De rol van IRRITEC, samen met AIMPLAS, bestond uit het op punt stellen van het productieproces van de darmen en druppelaars om te komen tot innovatieve micro-irrigatiesystemen met de nieuwe functionaliteiten: antimicrobiële en antiwortel eigenschappen. De hoeveelheid gebruikte additieven werd aangepast om een product te verkrijgen dat geschikt is voor uiteenlopende veldomstandigheden en geproduceerd kan worden op industriële schaal.

PCS (Proefcentrum voor Sierteelt), PCG (Proefcentrum voor de Groenteteelt) en CERSAA (Centrum voor Landbouwonderzoek en Voorlichting, Italië) vormden de brug tussen wetenschappelijk onderzoek en praktijktoepassingen. Binnen het RIGA project was de validatie van de RIGA darmen onder typische NW Europese en Mediterrane klimaatomstandigheden en teeltsystemen, zowel bij buitenteelt als beschermde teelt, van groenten, sierplanten en kruiden, hun hoofdtaak. Dit om te garanderen dat de verwachtingen van de telers ingelost worden gedurende de ontwikkeling van de irrigatiedarmen. De hoofddoelen van de validatieproeven bestonden enerzijds uit het vertalen van onderzoeksresultaten naar de praktijk en anderzijds om de producenten van druppelaars en darmen te voorzien van de nodige informatie om het eindproduct te verbeteren.

 

Evaluatie

Verschillende aspecten werden in acht genomen zoals:

 • Waterafgifte
 • Aanwezigheid van biofilm in de darm
 • Debieten
 • Teeltkwaliteit.

De nieuw ontwikkelde darmen vertoonden veelbelovende resultaten in vergelijking met de klassieke systemen:

 • De nieuwe darmen garandeerden een constante waterafgifte gedurende de hele testperiode
 • De gemeten druk in de darmen bleef constant gedurende de hele proef
 • De aanwezigheid van de antimicrobiële additieven remde de schimmelgroei binnen in de darmen, met een duidelijk correlatie met stijgende concentratie van het additief
 • De aanwezigheid van scheurtjes en afwijkingen ter hoogte van de druppelaars was verwaarloosbaar, rekening houdend met de omgevingsomstandigheden die kenmerkend zijn voor de proeven uitgevoerd in België en Italië
 • Uiteindelijk werd een vergelijkbare opbrengst en plantkwaliteit behaald ten opzichte van de klassieke irrigatiesystemen

De levenscyclusanalyse werd uitgevoerd om de milieu impact van de nieuwe darm te evalueren.
Omdat deze darmen een langere levensduur hebben en er dus minder plastiekafval gegenereerd wordt, is er ook een lagere milieubelasting. Daarbovenop werd een kostenanalyse uitgevoerd om te verzekeren dat de nieuwe producten kunnen concurreren met de huidige systemen (minder dan 10% prijsverschil).

 

Meer info?

 
Joachim Audenaert - onderzoeker PCS Destelbergen
       
Elise Vandewoestijne - onderzoeker PCG Kruishoutem
 
   Joachim Audenaert PCS - sierteelt    Elise Vandewoestijne PCG - groenteteelt  

 

 

In samenwerking met

       

      

Print

Number of views (7547)/Comments (0)

Documents to download

More links

Theme picker

Contact

Karreweg 6

9770 Kruishoutem

 

 0032 (0)9 331 60 84

   info@waterportaal.be

Met steun van